Obeležen Dan oslobođenja Novog Pazara 1Foto: N. Kocovic

Polaganjem venaca i cveća na spomenike Palim borcima, Dedu Šehoviću i Simeunu Karamarkoviću, obeležen je Dan oslobođenja Novog Pazara u Drugom svetskom ratu.

Ovaj važan praznik obeležili su samo predstavnici Udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata (UBNOR), dok se u gradskom parku, za razliku od prošlih godina, nisu pojavile delegacije lokalne samouprave, Vojske Srbije i policije.

Predstavnica UBNOR-a Šadija Dazdarević kazala je da 28. novembar predstavlja prekretnicu i da je oslobođenjem Novog Pazara počela da teče najnovija istorija ovog kraja.

“Na taj dan fašistička čizma napustila je Novi Pazar, a mi ga svake godine obeležavamo u znak sećanja na naše preminule borce. Naše udruženje ima za cilj da očuva tekovine naše revolucije”, poručila je ona.

Novi Pazar je u Drugom svetskom ratu oslobođen 28. novembra 1944. godine i do pre desetak godina taj datum se slavio kao Dan grada.

Od 2008.godine kao Dan Novog Pazara se obeležava 20. april, u znak sećanja na 1461. godinu kada se ime ovog grada prvi put pominje u dubrovačkim spisima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari