Obnovljen spomenik partizanima u Zrenjaninu 1Spomenik na Miljakovačkom drumu Foto: Zavod za zaštitu spomenika

U Zrenjaninu je obnovljen spomenik na Mihajlovačkom drumu streljanim partizanima Koči Kolarovu, Ruži Šulman i Samuelu Franku iz Velikog Bečkereka i Tiberije Aldanu i Stojanu Arsenovu iz Velike Kikinde.

Oni su ubijeni od strane nemačkog okupatora jula 1941. godine. Šezdesetih godina prošlog veka podignut je spomenik sa svim karakteristikama brutalističke arhitekture, čiji je autor arhitekta Tibor Bence iz Zrenjanina.

Kako navode u ovdašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kulture, spomenik je obnovljen po njegovoj prvobitnoj zamisli i crtežima od pre pedeset i više godina.

– U prepiskama nam je autor saopštio da kao mladi arhitekta nije uspeo u potpunosti da realizuje svoju ideju i da sada ima priliku da to ispravi. Prema idejnom rešenju usvojene su i izvedene izmene koje je autor zamislio u prvobitnom projektu a koje tada nisu izvedene. Urađeni su kosi nasipi od šljunka, koji predstavljaju vezu sa okolnim terenom. Na samoj betonskoj ploči izvedeni su detalji koji su jako važni za autora, to su kanali razaranja i betonski obelisk kao simbol večitog stražara – navodi etnolog Branislav Milić.

Kako kaže, izrađena je nova mermerna ploča sa tekstom i postavljena prema autorovoj zamisli. Takođe, izmenjen je natpis na ploči vezano za naziv odreda pa je umesto velikobečkerekog odreda navedeno petrovgradski odred a druga ispravka tiče se mesta njihove pogibije.

Osim spomenika, urađeno je drugačije parterno uređenje okoline, izgrađen plato sa stolom i klupama. Radove je finansiralo ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari