Ako želite da prestanete da pušite pozovite ovaj broj 1Foto: EPA-EFE/ADI WEDA

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je u junu 2022. godine pokrenuo besplatnu telefonsku liniju koja ima za cilj da dodatno motiviše i pruži odgovore na pitanja pušača koji su odlučili da prestanu da puše, kao i onima koji su već prestali i pokušavaju da održe nepušači status.

Saveti se mogu dobiti svakog radnog dana od 11 do 14 časova pozivom na broj 080 020 0002.

Dosadašnja iskustva pokazala su da su savet putem ove besplatne linije potražili stanovnici Srbije svih uzrasnih grupa, kao i da je za većinu njih briga za zdravlje glavni motiv za prestanak pušenja. Podršku savetnika potražili su ne samo pušači i osobe koje su već prestale da puše, već i oni koji su zabrinuti za zdravlje bliskih osoba koje puše, navodi Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Naučni dokazi pokazuju da je savetovanje stanovništva od strane zdravstvenih radnika o štetnosti pušenja jedna od značajnih mera za suzbijanje upotrebe duvana.

Štetne posledice upotrebe duvana odražavaju se na ljude svih uzrasta i nikada nije kasno za prestanak pušenja. Neke blagodeti prestanka pušenja za organizam su gotovo trenutne. Nakon 12 sati od prestanka pušenja nivo ugljen-monoksida u krvi pušača pada na normalne vrednosti.

Tokom prvih nekoliko nedelja cirkulacija i funkcija pluća se poboljšavaju, disanje je lakše, kašalj se smanjuje, a obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje lakše. U roku od 5 do 15 godina nakon prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjuje se na nivo rizika koji imaju nepušači, a značajno se smanjuje i rizik obolevanja od raka pluća. Posebno je važno ostaviti pušenje tokom lečenja bolesti pluća i malignih oboljenja.

Ako želite da prestanete da pušite pozovite ovaj broj 2

Podaci Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine pokazali su da u našoj zemlji duvan i duvanske proizvode koristi 31,9% stanovnika starosti 15 godina i više, kao i da je svaki četvrti pušač (24,3%) pokušao da ostavi pušenje, dok je svaki drugi (58,6%) bio zabrinut za sopstveno zdravlje zbog štetnih posledica pušenja.

Duvanski dim sadrži preko 7000 različitih supstanci, od kojih je više od 200 toksično, a preko 70 izaziva maligna oboljenja. Pušenje negativno utiče na čitavo telo, a prestankom pušenja smanjuje se rizik od mnogih bolesti i produžava život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari