Od Petnice do Ženske solidarnosti: Ko je Jelena Riznić, jedna od predvodnica protesta protiv Informera? 1Foto: Danas

Četiri protesta „Ženske solidarnosti“ održana su do sada protiv lista Informer zbog objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem.

Na svakom skupu bilo je sve veći broj ljudi, a Jelena Riznić bila je govornica na svakom od njih.

„Žene su pokazale šta zapravo misle šta je Informer uradio i koliko je zapravo zaštitio žene. Samo žene mogu da izbore slobodu za sebe, to ne može nijedan tabloid. To ne može sigurno Dragan J. Vučićević“, navela je Riznić za Danas posle jednog od protesta.

Feministički kolektiv Ženska solidarnost, čija je članica, zvanično postoji od februara ove godine, a prethodno je od 2018. delovao kao zatvorena grupa na Fejsbuku. Grupa je prvobitno bila zamišljena kao siguran prostor u kom će žene moći slobodno da dele sopstvena iskustva nasilja i da upozoravaju druge žene o potencijalnim opasnostima

„Vremenom smo počele da diskutujemo o različitim temama koje se tiču ženskih prava i shvatile smo da nam je potrebna platforma na kojoj ćemo moći da jasno adresiramo probleme sa kojim se suočavaju devojčice i žene“, istakla je Riznić.

Ona ima 25 godina. Master sociološkinja je, doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu i istraživačica – pripravnica na Institutu društvenih nauka. Bila je članica organizacionog i programskog odbora konferencije ,,Feminizam i levica – nekad i sad” Instituta za sociološka istraživanja.

Bila je kourednica temata časopisa Antropologija posvećenom temi odnosa između feminizma i levice. Od 2021. je psiho-socijalna konsultantkinja za žene sa iskustvom nasilja. U centru istraživačkog interesovanja su joj nasilje nad ženama, radna i reproduktivna prava žena, a piše doktorsku disertaciju o seksualnom nasilju. Članica je redakcije Novog Plamena.

„Za mene je ženska solidarnost lični i politički imperativ i to je jedan od razloga zašto sam toliko ponosna na feministički kolektiv kom pripadam“, navela je ona u jednoj od izjava.

Tokom svog rada na SOS telefonu Autonomnog ženskog centra, Jelena se susrela sa slučajevima različitih oblika nasilja o kojim su joj govorile direktno žrtve istog. Međutim, nije retka situacija da joj se žene i devojke javljaju na društvenim mrežama kako bi razgovarale sa njom.

Jelena Riznić prošle godine je izašla u javnost imenom i prezimenom kao jedna od devojaka koje su zlostavljane u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine. Jedina je koja je otkrila svoj identitet.

„Tortura kroz koju smo mi prolazile kad odemo kod njega da nam pregleda radove, morate da shvatite da vi godinu dana rada na nekom istraživanju, a objavljivanje zavisi od jednog čoveka”, ispričala je prošle godine.

Jelena Riznić završila je Drugu kragujevačku gimnaziju, a još u osnovnoj školi pokazala je interesovanje za istoriju i želela da se bavi temama koje nisu predviđene planom i programom.

Kako je još tada rekla za Kragujevačke novine, sve velike bitke i datumi se uče na časovima, a u drugom planu je istorija malog čoveka, odnosno kako veliki sociološki fenomemi, kao što je bio, na primer, hipi pokret utiču na pojedinačne živote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari