Odbijena žalba Siniše Malog, Teodorovićev i Radonjićev prigovor nije ni razmatran 1foto FoNet/Kabinet

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odbacio je žalbu koju su podneli profesori Dušan Teodorović i Ognjen Radonjić na odluku sada već bivšeg dekana FON-a Milije Suknovića, kojom je ministru finansija Siniši Malom izrečena mera javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije.

Takođe, Odbor za profesionalnu etiku je odbio žalbu advokata Siniše Malog kao neosnovanu, nezvanično saznaje Danas.

Prema našim saznanjima, žalba koju su uputili Teodorović i Radonjić nije ni razmatrana jer je nije podneo ovlašćeni predlagač, što je u tom momentu bila (sada bivša) rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Naime, ta žalba je stigla na Univerzitet u poslednjim danima njenog mandata, tačnije 22. septembra, a kao jedan od razloga zašto Popović nije u ime dva profesora podnela žalbu se pominje činjenica da je tadašnji dekan FON-a već izrekao Malom najstrožu meru za povredu Kodeksa profesionalne etike.

S druge strane, žalba Siniše Malog nije prihvaćena pošto je, prema mišljenju Odbora, neosnovana.

Zvanične informacije o ovom slučaju naš list nije uspeo da dobije na Univerzitetu u Beogradu, niti odgovor da li će se rešenje Odbora za profesionalnu etiku naći na nekoj od narednih sednica Senata UB ili će iz tog rešenja automatski uslediti poništaj diplome. Podsetimo da je prethodni put (pre nego što ga je poništio Upravni sud zbog proceduralnih propusta), rešenje Odbora stiglo pred članove Senata, na osnovu koga je to telo formalno poništilo diplomu.

Diploma doktora nauka Siniši Malom nije do danas uručena, ona se fizički nalazi u Rektoratu, ali nije zavedena, saznaje Danas. Zbog toga je otvoreno pitanje treba li je onda poništiti. Kako objašnjavaju naši izvori, diploma se zavodi u trenutku kada izlazi sa Univerziteta.

Profesor Dušan Teodorović je kazao za Danas da nije obavešen o odluci Odbora za profesionalnu etiku, a bivša rektorka Ivanka Popović je potvrdila za naš list da su dva profesora Odboru uputila žalbu direktno.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari