Nasuprot očekivanjima ovdašnje univerzitetske i šire šumadijske javnosti, Savet Pravnog fakulteta u Kragujevcu, ipak je, prošle nedelje, prihvatio ostavku dekana te visokoškolske ustanove dr Dušice Palačković. Na istoj sednici Saveta, za v.d dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta sa šestomesečnim mandatom imenovan je dotadašnji prodekan za finansije, profesor Krivično-procesnog prava dr Stanko Bejatović.

Nasuprot očekivanjima ovdašnje univerzitetske i šire šumadijske javnosti, Savet Pravnog fakulteta u Kragujevcu, ipak je, prošle nedelje, prihvatio ostavku dekana te visokoškolske ustanove dr Dušice Palačković. Na istoj sednici Saveta, za v.d dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta sa šestomesečnim mandatom imenovan je dotadašnji prodekan za finansije, profesor Krivično-procesnog prava dr Stanko Bejatović.
Dušica Palačković podnela je ostavku iz ličnih razloga, ali više od toga javnosti nije poznato. Rukovodstvu Pravnog fakulteta taj „lični čin“ dosadašnjeg dekana ne želi detaljnije da objašnjava. O tome je u više navrata odbijala da govori i sama Dušica Palačković, napominjući da je reč o problematici koje se tiče isključivo Fakulteta. Danas, međutim, nezvanično saznaje da je ona podnela ostavku zbog razloga zdravstvene prirode. U delu kragujevačke univerzitetske javnosti se čuju mišljenja da motive ove odluke, ipak treba tražiti i u njenom nezadovoljstvu, odnosno činjenici da je probleme na Pravnom fakultetu, uzrokovane korupcionaškom aferom Indeks, Palačković morala uglavnom da rešava bez pravovremene i valjane podrške viših nadležnih organa.

USPEŠAN mandat

Uprkos teškoćama sa kojima se suočavala, Palačković je, prema oceni šumadijske javnosti, uspela da tokom svog manadata normalizuje stanje na Pravnom fakultetu. Nastavni prosec na fakultetu se normalno odvija, zahvaljujući, doduše, i nastavnicima angažovanim iz drugih univerzitetskih centara, ispiti se polažu u predviđenim rokovima, a lane je upisano oko 600 brucoša, što je bio slučaj i ranijih godina.

Na Univerzitetu u Kragujevcu demantuju da Palačković nije imala dovoljnu podršku nadležnih, ali u razgovorima „u četiri oka“ priznaju da joj nije bilo nimalo lako, te da se sa najvećim teškoćama suočila nakon puštanja pohapšenih profesora Pravnog fakulteta iz pritvora, od kojih se većina, pod firmom plaćenog odsustva, vratila na Fakultet.
Podsetimo, Palačković je ostavku podnela još krajem prošle godine. Kad je informacija o tome procurela u javnost, s Pravnog fakulteta su poručili da se Naučno-nastavno veće neće složiti s tom odlukom dr Palačković, a da Savet fakulteta ni po koju cenu neće prihvatiti njenu ostavku. To bi, kako su isticali, „značilo novi udar na fakultet, ravan onom od 20. februara, kad je izbila afera Indeks“.
Početkom godine, o ostavci dr Palačković raspravljalo se na sednici Naučno-nastavno veća Pravnog fakulteta. Na tom skupu, ona je svoje kolege, a (in)direktno i javnosti obavestila da će na mestu dekana ostati do daljeg, to jest do februarske sednice Saveta fakulteta. To je bilo protumačeno kao signal da će nova krizna situacija na Pravnom fakultetu biti prevaziđena. Ispostavilo se, međutim, da je Palačković bila mnogo odlučnija u svom naumu.
– Dušica Palačković je funkciju dekana obavljala na najbolji mogući način i Savet fakulteta je smatrao da ona treba da ostane na tom mestu. Ona je, međutim, podnela ostavku iz ličnih razloga, pri kojima je čvrsto ostala do kraja. U takvoj situaciji, Savetu nije ostalo ništa drugo no da prihvati ostavku i imenuje novog rukovodioca, to jest v.d. dekana našeg fakulteta – kaže za Danas predsednica Saveta Pravnog fakulteta prof. dr Snežana Soković.
I novimenovani v.d. dekana dr Stanko Bejatović smatra da je ostavka dr Palačković njen lični čin, što je Savet mogao samo da konstatuje.
– Situacija na Fakultetu je sve stabilnija. Nastavljamo dokle smo stigli sa Dušicom Palačković. Osnovni cilj nam je predstojeća aktreditacija Fakulteta. Ubeđeni smo da ćemo taj posao do naredne jeseni uspešno okončati. U međuvremenu su tri, četiri konkursa za prijem novih redovnih profesora uspešno privedeni kraju. Uskoro ćemo raspisati konkurse za prijem još toliko novih nastavnika, kako bismo uoči akreditacije imali potreban broj redovnih profesora. Što se profesora osumnjičenih za korupcionašku aferu tiče, oni su na plaćenom odustvu od godinu dana. Kad to istekne, njihov status će biti određen u skladu za zakonom – kaže novoimenovani v.d. dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu Stanko Bejatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari