Petja Nestorova (Savet Evrope): Još uvek nema dovoljno svesti o trgovini ljudima 1Foto: EPA-EFE / Mohammed Saber

U trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije žrtve se sve više regrutuju preko društvenih mreža, a još uvek nema dovoljno svesti o tom obliku kriminala, u poređenju sa seksualnom eksploatacijom, izjavila je danas izvršni sekretar Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima Petja Nestorova.

Ona je, ka konferneciji „Borba protiv trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije u Evropi: Standardi, realnost i nove strategije delovanja“, istakla da je potrebno da se dopune postojeći propisi u toj oblasti, i da je već napravljen dokument koji se nalazi pred komitetom ministara Saveta Evrope, a jedan od prvih ciljeva je razviti preventivne strategije.

Nestorova je ukazala da je problem nemogućnost da se žrtve radne eksploatacije identifikuju na proaktivan način, jer kod njih postoji strah od gubitka posla, boje se poslodavca, odmazde i kazne.

Ona je naglasila da se trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije pojavljuje kao glavni oblik kriminala u toj oblasti, a uglavnom su u oblasti poljoprivrede, građevine, drugih industrijskih grana i ribarstva.

Radna eksploatacija u dobaćinstvima najčešće obuhvata žene, i to je najteže otkriti jer se odvija u kućama, uključujući i kuće diplomata. Više od jedne trećine eksploatisanih je iz te oblasti. Žene su i radno i seksualno eksploatisane, navela je ona.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je Srbija posvećena izgradnji sistema u oblasti ljudskih prava i da svi treba da razmatraju kako da se umanji beda i strašni uslovi u kojima žive žrtve radne eksploatacije i trgovine ljudima.

Ona je naglasila da se bori i protiv običaja „kupovine mlade“ u Srbiji, čak iako je to simboličan čin.

Šef Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flensenkemper rekao je da u celoj Evropi postoje osetljive i ugrožene grupe, a i puno grana industrije gde su radnici posebno ugroženi, pa Evropska unija i Savet Evrope stalno podržavaju Zapadni Balkan u pružanju pomoći i zaštiti žrtava trgovine ljudima u skladu sa evropskim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari