Ukrajinske oružane snage su juče saopštile da je devet vojnika poginulo, dok ih je 29 ranjeno, proteklih dana u borbama protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.


Portparol oružanih snaga Vladislav Seleznjov je izjavio da se najžešće borbe vode oko grada Debaljceva, koji separatisti napadaju sa dve strane, pokušavajući da opkole ukrajinske snage, javlja AP.

Šefovi država i vlada Evropske unije su juče u Briselu predočili mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Rusiji zbog pogoršanja bezbednosne i humanitarne situacije u istočnoj Ukrajini i „očiglednog nastavka podrške Rusije separatistima, što naglašava odgovornost Rusije“.

Vođe EU su „osudili ubijanje civila u bezobzirnom bombardovanju ukrajinskog grada Mariupolja 24. januara ove godine“ i zatražili od šefova diplomatija Unije da „imajući u vidu pogoršavanje situacije razmotre situaciju i prikladne poteze, posebno dodatne restriktivne mere“ prema Rusiji.

Lideri Unije podvlače da sankcije protiv Rusije imaju za cilj da se izdejstvuje primena sporazuma iz Minska, kojim su se Ukrajina i Rusija obavezale na obustavu sukoba i političke pregovore o rešavanju ukrajinske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.