Pokretne stepenice u užičkoj Elektrodistribuciji godinama u kvaru: Do šaltera ne mogu osobe s invaliditetom, bolesni i stariji građani 1Foto: N. Kovačević

Pokretne stepenice koje vode do šalter sale na prvom spratu Elektrodistribucije Užice, a ekojima bi trebalo da se olakša pristup osobama sa invaliditetom, starijim i bolesnim građanima, godinama ne rade. I, kako stvari stoje, neće raditi još dugo jer se, saznaje Danas, ne zna ko je njihov vlasnik.

U opštem galimatijasu prebacivanja odgovornosti nadležnih za stanje u tom prostoru, moguće je prepoznati matricu „brige“ o građanima i uveriti se u uzaludnst pokušaja da se u centralizovanoj državi, kakva je Srbija, sazna banalna istina o tome ko bi trebalo da popravi stepenište u lokalnoj filijali državnog preduzeća.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) je zatražio od JP EPS da osposobi pokretne stepenice, kako bi prostor u kome se plaćaju računi za utrošenu električnu energiju bio dostupan osobama sa invaliditetom, starijim i teže pokretnim građanima.

„Ulaz u šalter salu“, naveo je taj odbor, „izgleda kao scenografija iz horor filma, prljav, mračan i zapušten“.

Nezadovoljni građani

Iako građani redovno i uredno ostavljaju milione dinara svakog meseca, izmirujući svoje obaveze, navodi se, „nadležnima u filijali EPS u Užicu ne smeta to što pokretne stepenice godinama ne rade i niko ih ne popravlja“.

Pokretne stepenice u užičkoj Elektrodistribuciji godinama u kvaru: Do šaltera ne mogu osobe s invaliditetom, bolesni i stariji građani 2
Foto: N. Kovačević

Građani su, dodaje se, prinuđeni da koriste obične stepenice na dva nivoa, koje su nepremostiva prepreka za osobe sa invaliditetom, jer nema rampe, ali i za starije sugrađane koji, zbog zdravstvenog stanja, ne mogu da se popnu tim stepeništem.

Zbog toga su taj odbor, navodi se, „kontaktirali ogorčeni i ugroženi sugrađani koji nemaju nikoga da angažuju da, umesto njih, ode i plati račune“.

„U njihovo ime apelujemo da se što pre poprave i stave u funkciju pokretne stepenice. Pored toga, zahtevamo da se montira rampa za sobe sa invaliditetom i da šalter sala bude dostupna svim sugrađanima, kako ne bi morali da se dovijaju da dođu do šaltera i plate SNS kadrovima preskupu struju koju proizvode iz blata“, poručio je užički odbor SSP.

Bezuspšeni pokušaji

U pokušajima naše redakcije da pribavi informacije o tome da li će i kada biti popravljene pokretne stepenice i da li će biti postavljena rampa za osobe sa invaliditetom na postojećem običnom stepeništu, nadležni su nas upućivali na razne adrese.

Zvuči neverovatno, ali zaključak je da za taj dugogodišnji problem niko nije nadležan i odgovoran, jer se ne zna ko je vlasnik pokvarenog pokretnog stepeništa.

Iz Elektrodistribucije Užice, u pisanom odgovoru na pitanja Danasa, uputili su nas na Sektor za saradnju s javnošću Elektrodistribucije Srbije u Beogradu.

Krivac je EPS

Iz tog preduzeća stigao je odgovor u kome se navodi da rešavanje tog problema nije u njihovoj nadležnosti, već JP EPS.

„Šalter sala u kojoj se naplaćuje utrošena električna energija je u nadležnosti JP EPS, Ogranak EPS Snabdevanje“, dodaje se u odgovoru Elektrodistribucije Srbije.

Elektrodistribucija Užice, navodi se, „nije vlasnik navedenog „običnog“ i pokretnog stepeništa u zgradi u kojoj se nalazi šalter sala, tako da nije nadležna za njegovo održanje i popravku“.

Pokretne stepenice u užičkoj Elektrodistribuciji godinama u kvaru: Do šaltera ne mogu osobe s invaliditetom, bolesni i stariji građani 3
Šalter sala Foto: N. Kovačević

Objašnjavaju da se na prvom spratu objekta u centru grada, u Ulici Dimitrija Tucovića 40, „nalazi više lokala i da Elektrodistribucija Užice nije vlasnik nijednog od njih“.

„Na prvoj etaži, pored šalter sale u kojoj se naplaćuje utrošena električna energija, kao i na drugoj etaži nalazi se više lokala koji, takođe, nisu vlasništvo Ogranka Elektrodistribucije Užice“, piše u informaciji koju je PR služba Elektrodistribucije Srbije dostavila našoj redakciji, ali se ne navodi ko je vlasnik tog prostora.

Krivac je Elektrodistribucija

I, obratli smo se upravi EPS. I njihov Sektor za odnose s javnošću tvrdi da ni to preduzeće nije vlasnik spornog prostora i stepeništa, već da je zakupac dela prostora od Elektrodistribucije Srbije.

„Šalter sala nije u vlasništvu JP EPS Ogranak EPS Snabdevanje, već se samo deo šalter sale iznajmljuje od Elektrodistribucije Srbije i JP EPS nije nadležno  za popravku pokretnih stepenica“, navedno je u odgovoru EPS, koji je dostavljen našoj redakciji.

Pokretne stepenice u užičkoj Elektrodistribuciji godinama u kvaru: Do šaltera ne mogu osobe s invaliditetom, bolesni i stariji građani 4
Foto: N. Kovačević

I, tako mogli bismo unedogled i ukrug, od jedne do druge službe za odnose sa javnošću državnih preduzeća, a da i dalje ne bude činjenica. Jedni druge demantuju, a nepokretno stepenište čeka čudo da ga „pokrene“ kako bi njime nemoćni, stariji i bolesni stizali do šaltera i odvajali novac i za njihove plate.

Elektrodistrbucija Srbije nije deo EPS

Od 2021. godine, EPS Distribucija, nije deo sistema EPS. Umesto nje, Vlada Srbije je, iste godine, formirala posebno i samostalno preduzeće pod nazivom Elektrodistribucija Srbije d.o.o. čiji je jedini član i vlasnik Republika Srbija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari