Izaslanik UN u pregovorima Skpolja i Atine u sporu oko imena Makedonije Metju Nimic doći će danas u Skoplje. „Cilj posete je da se ublaži stav makedonskog političkog vrha u sporu o imenu države s Grčkom. Nimic će doći uoči ministarske konferencije NATO u Briselu gde bi trebalo da se razmotri stav oko članstva Makedonije u NATO“, javila je televizija A1, pozivajući se na neimenovane diplomate UN i Makedonije.

Izaslanik UN u pregovorima Skpolja i Atine u sporu oko imena Makedonije Metju Nimic doći će danas u Skoplje. „Cilj posete je da se ublaži stav makedonskog političkog vrha u sporu o imenu države s Grčkom. Nimic će doći uoči ministarske konferencije NATO u Briselu gde bi trebalo da se razmotri stav oko članstva Makedonije u NATO“, javila je televizija A1, pozivajući se na neimenovane diplomate UN i Makedonije. Najava ove posete dolazi posle sastanka generalnog sekretara NATO Japa de Hop Shefera i grčkog državnog vrha u Atini, čija tema je bila spor Makedonije i Grčke oko imena i eventualni ulazak Makedonije u NATO.
Zvanična Atina predočila je Sheferu da Makedonija neće ući u NATO ako ne reši spor sa Grčkom, koja ne priznaje ustavno ime svog suseda. „Moj interes, kao generalnog sekretar NATO jeste da tražim konsenzus u Alijansi po ovom pitanju. Grčka je članica NATO, a zemlje koje se nadaju članstvu, nisu. To je osnovna razlika“, izjavio je Shefer, koji je podsetio da je za prijem Makedonije u NATO potreban konsenzus svih 26 zemalja članica.
Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani rekla je nakon sastanka sa Sheferom da je Grčka snažni saveznik NATO već 55 godina. Bakojanijeva je u ponedeljak imala sastanak i sa američkim ambasadorom u Atini, Danijelom Spekhartom .
Zvanično, taj sastanak je bio, kako prenose grčki mediji, u vezi priprema za predstojeći samit NATO u Bukureštu u aprilu, ali nezvanično, kako mediji navode, Spekhart je preneo stav svoje vlade da Grčka ublaži svoje namere da stavi veto, ako Makedonija dobije poziv za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari