Ponovo oskrnavljena Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu 1

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije je osudio vandalski čin ultradesničarskih izgrednika koji su uvredljivim grafitom opet oskrnavili Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu.

„U poslednje dve godine Grobnica narodnih heroja nalazi se pod konstantnim napadima klerofašista i neonacista a da nijedan počinilac tih bezumnih, gnusnih i podlih nedela do danas nije pronađen i procesuiran. SKOJ je zbog tih drskih ataka u više navrata u pisanoj formi kontaktirao Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ ali se rukovodstvo te ustanove nijednom nije udostojilo da odgovori na dopise u kojima je traženo da se ugrade kamere koje bi snimale Grobnicu narodnih heroja a u međuvremenu da se postavi stalni čuvar na tom mestu“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, SKOJ poslovodstvo JP „Bogradska tvrđava“ smatra najvećim krivcem što se sramni napadi na Grobnicu narodnih heroja nesmetano nastavljaju te zbog nebrige i nečinjenja po ovom pitanju traži momentalnu ostavku direktorke Marije Kuprešanin.

„U slučaju da ona ne podnese ostavku SKOJ očekuje da je nadležni u Skupštini grada Beograda odmah razreše dužnosti koju nesavesno obavlja. SKOJ zahteva od nadležnih da se Grobnica narodnih heroja stavi pod video nadzor jer je to jedini adekvatan način da se zaštiti od destruktivnih aktivnosti besprizornih ultradesnih vandala. Za svoju inicijativu za smenu direktorke Beogradske tvrđave SKOJ će zatražiti podršku SUBNOR-a Beograda kao i drugih antifašističkih organizacija“, ističu u SKOJ-u.

Kako dodaju, u slučaju da se gnusni ataci na taj spomenik nastave i dalje, SKOJ-u ne preiostaje ništa drugo nego da pozove svoje simpatizere i antifašiste da „narodnim stražama“ zaštite Grobnicu narodnih heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari