Istina o smrti porodilje u Vranju i dalje na čekanju: Spoljašnji stručni nadzor ni posle mesec dana još nije urađen 1Foto: Dušan Pešić/Danas

U Zdravstvenom centru u Vranju čeka se samo dolazak komisije da obavi spoljašnji stručni nadzor u vezi sa smrću porodilje M. A. iz okoline Preševa, koja je preminula neposredno posle porođaja u vranjskoj bolnici, 17. aprila. Zaposleni imaju utisak da se to odužilo zbog promena na čelu Ministarstva zdravlja.

Obdukcija je urađena u Institutu za sudsku medicinu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i pokazala je, kako Danas saznaje, da je došlo do rupture dela materice neposredno iznad grlića i sam grlić.

Ipak, kako za Danas navodi izvor iz ZC Vranje, ta činjenica nije dovoljna da se utvrdi da li postoji odgovornost zaposlenih koji su učestvovali u tom porođaju.

„Dosad je urađen unutrašnji stručni nadzor, imali smo posetu zdravstvene inspekcije, urađena je obdukcija čiji su nalazi stigli, a i objavljeni na sajtu Višeg javnog tužilaštva u Vranju, smenjen Dragan Veličković, dotadašnji načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo koji je učestvovao u porođaju, ali to sve nije dovoljno dok se ne uradi takozvani spoljašnji stručni nadzor, čiji će eksperti dati konačni sud u vezi sa tim slučajem“, navodi naš izvor iz ZC Vranje.

Kada je reč o atmosferi na Odeljenju ginekologije, kako kaže, ona se „vratila na uobičajenu“, bivši načelnik radi svoj posao jer je ginekolog akušer, dok je na mestu načelnika Ivan Miladinović.

„Samo se čeka taj spoljašnji stručni nadzor za koji mislimo da se malo odužio zbog smene na čelu Ministarstva dravlja“.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Vranju je, 25. aprila, objavilo preliminarne rezultate obdukcije preminule porodilje, a kako su naveli „obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem, kao i da će predmet proslediti na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju“.

„Povodom smrti M. A iz okoline Preševa, do koje je došlo prilikom porođaja, dana 17.4.2024. godine, u Zdravstvenom centru u Vranju, zbog povećanog interesovanja javnosti i medija, obaveštavamo vas o sledećem: Policijska uprava u Vranju postupila je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju i preduzela sve potrebne radnje radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezanih za smrt M. A.“, saopštili su oni.

Kako su tada, između ostalog, dodali, imajući u vidu da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem, Više javno tužilaštvo će predmet proslediti na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

„U konkretnom slučaju može se raditi o nehatnom izvršenju krivičnog dela Nesavesno pružanje lekarske pomoći, koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao Teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je nadležno Osnovno javno tužilaštvo“, saopštili su oni.

Saša Đorđević, direktor ZC Vranje, kaže za Danas da se i dalje čeka spoljašnji stručni nadzor.

„U tužilaštvu je sva dokumentacija, ono radi svoj posao, ja neću da komentarišem slučaj dok se čitava procedura ne bude završila“, kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari