Portal Danas u top pet informativnih sajtova u Srbiji: Dodeljena tradicionalna priznanja PC Pressa 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Portal Danasa proglašen je za jedan od pet najboljih portala u Srbiji u katergoriji Vesti i mediji u 2022. godini, prema tradicionalnom izboru magazina PC Press “Top 50 – najbolje online stvari”.

„Nijedna vlast nije blagonaklona prema kritici, ali to je jedna od osnovnih uloga medija: da informiše građane i bude korektivni faktor u društvu i državi. Tako kažu u redakciji lista Danas, osnovanog 1997. godine. Da taj posao nije lak, svedoče brojne zabrane i prozivke, ali redakcija istrajava u nastojanju da ponudi i svoje zrnce istine, začinjeno regionalnim i gradskim vestima, kulturom, pa i temama za razbibrigu u okviru City Magazine„, navodi se u obrazloženju žirija, a priznanje je primio glavni urednik sajta Bojan Cvejić.

Na prvom mestu u kategoriji Vesti i mediji našao se portal Bloomberg Adria, za koji piše 2.700 novinara i analitičara, a koji se razlikuje od ostalih medija po tome što političke vesti svodi na minimum.

Osim Bloomberg Adrie, priznanje je dobila i redakcija birn.rs, čija se istraživanja i objave odnose na kontrolu onih koji imaju moć da upravljaju javnim novcem i donose odluke koje se tiču svih nas.

Mađu top pet našao se i Istinomer, koji poziva političare i druge javne ličnosti na odgovornost za javno izgovorenu reč i obećanja, dok građane poziva na dobro pamćenje, proveru pročitanog i pozivanje na zdrav razum.

Sajt RTS-a takođe je zauzeo visoku poziciju u pomenutoj kategoriji, koji, kako se navodi, svojim probranim i prilično dobro odmerenim informacijama spada u rednovnu dnevnu internet lektiru.

Stručni žiri ove godine broji čak šest članova: Ljiljana Ahmetović, CEO Shoppster-a za Srbiju i Sloveniju, Uroš Bogdanović, radio-voditelj i medijski konsultant, Stefan Despotović, direktor PR Centra kompanije NIS, zadužen je za upravljanje eksternim komunikacijama, Barbara Milenković, Tiktokerka i prošlogodišnja dobitnica Top50 nagrade publike za kanal Barbi Afrika, Lea Stanković, izvršni direktor agencije Communis, Miroslav Varga, stručnjak za digitalni marketing zaposlen u kompaniji Escape i jedan od nekolicine Google Certified trenera u Google Adriatics regiji.

Nagrađeni u ostalim kategorijama:

Portal Danas u top pet informativnih sajtova u Srbiji: Dodeljena tradicionalna priznanja PC Pressa 2
Foto: PC Press

Specijalno priznanje Digital Biz za izuzetan kvalitet poslovnih digitalnih komunikacija, dodeljeno je kompaniji Forma Ideale a priznanje je preuzeo Aleksandar Ružesković, direktor Marketing sektora.

Specijalno priznanje Digital Omnichannel za izuzetan kvalitet online komunikacije sa potrošačima, dodeljeno je brendovima IDEA, Roda i Mercator a ispred kompanije priznanje je preuzela Tijana Nikolić, saradnik za digitalni marketing.

Specijalno priznanje Digital Care dodeljeno je sajtu amberalert.rs, digitalnoj platformi za bezbednije odrastanje, a priznanje je preuzeo Igor Jurić, Direktor centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Digitalnoj platformi za finansijsku edukaciju ersteznali.rs dodeljeno je specijalno priznanje Digital Edu, a priznanje je preuzela Marija Mutić, samostalna stručna saradnica za društveno odgovorno poslovanje, Direkcija komunikacija, Erste Bank a.d. Novi Sad.

Specijalno priznanje Digital Experience, dodeljeno je sajtu ananas.rs za najbrže rastuću digitalnu platformu, a priznanje je preuzela Nataša Kažić, Chief marketing officer.

Specijalno RNIDS priznanje za razvijanje biznisa na domaćem internet domenu dodeljeno je sajtu slatkateglica.rs, a priznanje je preuzela Slavica Antonić, Vlasnica malog brenda – Slatka teglica.

Priznanje za finansijsku pismenost dodeljeno je Udruženju banaka Srbije, a priznanje je preuzeo Vladimir Vasić, Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije .

Priznanje AGRO IoT dodeljeno je vinariji Matijašević vinogradi, a priznanje je preuzeo Vladimir Stanić, direktor.

Izuzetno priznanje Svetu iz Srbije dodeljeno je aplikaciji Top Eleven a priznanje je preuzeo Marko Jevtić, Direktor proizvoda Top Eleven- Be a Football Manager.

Priznanje za pokretanje i razvoj regionalnog marketplace ecomm biznisa dodeljeno je kompaniji Shoppster d.o.o., a priznanje je preuzela Ivana Lazović, Trading and category management director.

Priznanje Digital Innovation dodeljeno je aplikaciji Drive.Go, a priznanje je preuzela Marija Đukić, vođa tima za razvoj i unapređenje novih kanala distribucije.

Ovogodišnja novina je specijalna kategorija Najbolje iz regiona a dobitnici priznanja su: aplikacija Vertiv XR, sajt balkans.aljazeera.net i YouTube kanal Dobro jutro, komšija.

U okviru kategorije eCommerce dobitnici priznanja su sledeći sajtovi: computerland.rs, gajbica.rs, gigatron.rs, kengur.com i beanzcafe.co.rs koja je i nosilac statue.

U okviru kategorije Poslovni i društveni servisi dobitnici priznanja su sledeći sajtovi: nbs.rs, sam.org.rs, srbijavoz.rs, i nadji-posao.rs koji je i nosilac statue.

U okviru kategorije Obrazovanje i kultura dobitnici priznanja su sledeći sajtovi: homepageacademy.rs, laguna.rs, msub.org.rs, preduzmi.rs i fondzamladetalente.rs koja je i nosilac statue.

U okviru kategorije Dom i zabava dobitnici priznanja su sledeći sajtovi: decjisajt.rs, eklinika.telegraf.rs, plejer.net, svetstripa.org.rs i cineplexx.rs koji je i nosilac statue.

U okviru kategorije Sport i turizam dobitnici priznanja su sledeći sajtovi: balanstrening.rs, bigblue.rs, putriota.rs i nationalgeographic.rs koji je i nosilac statue.

U okviru kategorije Mobilne aplikacije dobitnici priznanja su sledeće aplikacije: Belgrade Airport, Otvori plavi krug, TeleBoks i ONKO koja je i nosilac statue.

U okviru kategorije Facebook dobitnici priznanja su sledeće stranice: Munchmallow, Veseli četvrtak i Cockta koja je i nosilac statue.

U okviru kategorije Instagram dobitnici priznanja su sledeći profili: Carina Srbije, Dva ranca beg iz kanca, Šćepine vragolije i Dušan Petrović koji je i nosilac statue.

U okviru kategorije LinkedIn dobitnici priznanja su sledeće stranice: Demotivacija i Bambi koja je i nosilac statue.

U okviru kategorije Twitter dobitnici priznanja su sledeći nalozi: Bojana Novaković i Metalac koji je i nosilac statue.

U okviru kategorije YouTube dobitnici priznanja su sledeći kanali: Izazovi avanturu, Tv Arena Esport, Van Dometa i NjuzNet koji je i nosilac statue.

U okviru kategorije TikTok dobitnici priznanja su sledeći nalozi: Andrija Jo, Lea Stanković i Planeta Sport koji je i nosilac statue.

Priznanje Nagrada publike je jedinstvena po tome što je od početka do kraja u rukama publike, koja prvo predlaže svoje omiljene sajtove, a zatim za njih glasa, a ove godine priznanje je odneo Instagram profil Dnevna doza pravopisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari