Zašto nema srpskog Sputnjika? 1Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnoloski razvoj Miloš Perić

Za vakcinaciju su u Srbiji trenutno na raspolaganju vakcine Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka i sputnjik V. Ruska vakcina, koju je načinio institut Gamaleja, se od pre nekoliko meseci pakuje na Institutu Torlak, ali prema nezvaničnim informacijama, još uvek nije otpočela njena isporuka na tržište, niti je neko njome vakcinisan.

Kako Danas saznaje, čeka se da bude završena nezavisna kontrola Agencije za lekove i medicinska sredstva. A kako će glasiti njen naziv, s obzirom da vakcina sputnjik V mora biti registrovana kao novi proizvod na srpskom tržištu lekova, nismo uspeli da saznamo u Kabinetu ministra za inovacije i tehnološki razvoj, odakle poslednjih meseci stižu sve relevantne informacije o proizvodnji sputnjika V u Srbiji.

Nema sumnje da je reč o dobroj vakcini, koja se kod srpskih građana, kod onih koji su je primili, pokazala kao delotvorna. U nedostatku odgovora institucija na osnovna pitanja – ima li za pacijente dovoljno doza vakcine sputnjik V, da li se još uvek koriste doze iz uvoza ili je uvoz obustavljen, kada se očekuje isporuka vakcine napravljene u Torlaku – Danasovi novinari istražili su na terenu, gde ima, a gde nedostaje vakcina ruskog proizvođača.

Prema ovoj kratkoj analizi, na severu zemlje, u pojedinim domovima je uopšte nema, a nema je ni na istoku zemlje, dok su Šumadija i jug Srbije relativno snabdeveni prvom i drugom dozom Sputnjika V, a treću dozu koja je zapravo prva, očekuju. A o tome da je vakcinacija ključna šansa koju smo dobili u borbi sa kovidom, govori za Danas i konsultant za vakcine i viruse Dragoslav Popović.

– Vakcinacija stagnira već duže vremena, na nivou koji ne obezbeđuje dovoljnu zaštitu u borbi sa novim sojevima virusa. Propuštena je šansa da se strah od razbolevanja kod građana prevede u motivaciju za vakcinacijom. Sad je u prvom planu u javnoj diskusiji vakcinacija trećom dozom, kojom se vakcinišu onih koji su se već odazvali, a trebalo bi da nam u fokusu budu oni koji se nisu vakcinisali. Zato podržavam vakcinaciju posebnih grupa, naročito zdravstvenih radnika, jer će time poslati pravu poruku ostalim građanima, kaže za Danas Popović, napominjući da je on protiv biranja vakcine, jer je to zbunilo mnoge.

– Zbog odlučivanja hoće li primiti vakcinu, mnogi su se zbunili odabirom vrste, pa se nisu ni vakcinisali. Tu je trebalo da bude značajna pomoć zdravstvenih radnika, koji su se pasivizirali i nedovoljno uključili u proces vakcinacije. Potrebno je olakšati građanima odluku da kažu – „hoću da se vakcinišem“, objašnjava Dragoslav Popović.

Veće isporuke tek za nekoliko nedelja

U Zlatiborskom okrugu, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, trenutno, nema vakcina sputnjik V. S druge strane, u upravi Zdravstvenog centra Užice kažu da tih vakcina ima, ali samo za zdravstvene radnike.

„Zalihe vakcine sputnjik V su potrošene, a isporuka se očekuje u naredne dve do tri sedmice“, navedeno je u informaciji koju je Zavod za javno zdravlje Užice dostavio na zahtev naše redakcije. Dalje se navodi da Institut Torlak te vakcine „isporučuje direktno vakcinalnim punktovima, zbog načina čuvanja i adekvatnog transporta u zamrzivačima na minus 20 stepeni, a prema iskazanim potrebama na datom punktu“.

„Zavod ne raspolaže informacijama o tome da li je vakcina sputnjik V, koja se distribuiše ili će se tek distribuisati, proizvedena/punjena na Institutu Torlak. Odgovor možete dobiti i samom Institutu“, piše u informaciji dostavljenoj Danasu. Međutim, uprava ZC Užice, tvrdi da ruskih vakcina ima, ali samo za zdravstvene radnike.

„U Užicu ima vakcina sputnjik V za zdravstvene radnike, a za ostale se očekuje da stignu dodatne količine ili građani mogu da se odluče da, kao treću dozu, prime neku drugu vrstu vakcine, kojih imamo dovoljno“, kazala je za Danas Vasiljević.

Dojave pojedinih građana koji su našoj redakciji svedočili o tome da, nakon dve primljene doze ruske vakcine nisu mogli da prime treću dozu iste vakcine, jer im je rečeno da nje nema, a da se njome ipak, kako tvrde, „vakcinišu samo odbrani“, Vasiljević je rekla da „nisu istinite“.

– „Sputnjik V vakcinu dobijamo onako kako stiže u Srbiju, ali trenutne količine koristimo za vakcinaciju zdravstvenih radnika, kazala je portparolka ZC Užice i zamolila građane da budu strpljivi do pristizanja nove količine ruske vakcine.

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan kazao je da su juče date „poslednje prve i treće doze ruske vakcine ‘sputnjik’, a da ima još samo 600 drugih doza“.

– Ne znamo kada će stići nove količine ruskih vakcina, sve to ide preko Instituta za javno zdravlje, mi samo pripremamo frižider sa ledom za transport i čuvanje vakcina koje dajemo građanima, rekao je Jerkan i istakao da se prilikom davanja druge doze ruskog cepiva vodi računa gde su građani primili prvu dozu, jer se te dve doze razlikuju po sastavu. Tako će drugu dozu moći da prime oni koju su prvu dozu primili u Nišu, ali ne i oni koji su je primili u drugim mestima, kazao je. Niški Dom zdravlja ima vakcine svih ostalih proizvođača koje Srbija uvozi, rečeno je novinarki Danasa.

U Kragujevcu ima je dovoljno za prvu i drugu dozu – zakazane preko e-uprave, a treća doza treba da stigne za dve nedelje, a te količine su već opredeljene.

– Trenutno nema na stanju ruske vakcine za treću dozu. Za prve dve, odnosno vakcinaciju i revakcinaciju ljudi koji su zakazali preko e-uprave ruskog cepiva ima dovoljno, jer su rezervisane, potvrdila je Danijela Petrović, portparol Doma zdravlja Kragujevac.

Ni Kladovo, Majdanpek i Negotin nemaju sputnjik V, a odgovor koji koordinatori za vakcinaciju dobijaju od nadležnih jeste – biće uskoro, zabeležila je novinarka Danasa.

Prema podacima Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, u Zrenjaninu ove nedelje na vakcinalnom punktu u staroj specijalističkoj poliklinici, gde se vrši imunizacija vakcinama protiv kovid 19, nema na stanju vakcine ruskog proizvođača sputnjik V. Naredne nedelje očekuje se isporuka novih doza ove vakcine.

 

U Vranju bez problema

Na centralnom punktu za vakcinaciju u Sportskoj hali u Vranju, kako javlja Danasov novinar, ima dovoljnih količina svih vakcina, uključujući i sputnjik V. Vakcine se nabavljaju u skladu sa njihovom potrošnjom i nema nikakvih problema. U septembru vakcinu sputnjik V u Vranju primilo je 483 građana i ona se nalazi na tre}em mestu datih doza iza Sinofarma i Fajzera. Od početka vakcinacije na jugu Srbije sputnjikom V je cepljeno ukupno 6.805 građana od ukupno 95.987 koji su imunizovani protiv korone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari