– Tražimo da se nacrt Zakona o nestalim bebama i deci povuče iz procedure, jer ne omogućava da se utvrdi istina, već je samo dodatno trošenje vremena, poručili su juče predstavnici udruženja Za istinu i pravdu o bebama i Beogradske grupe roditelja, najavljujući da će, ukoliko bude potrebno, organizovati protesta pred parlamentom.

– Tražim dva sina blizanca. Oni sad imaju 27 godina – izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Upravnog odbora Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović iz Kragujevca, navodeći da nikakav „leks specijalis“ nije potreban, već primena postojećih zakona. Prema njegovim rečima, potrebno je sprovesti krivični zakonik koji omogućava istragu, umesto što se ponuđeni Nacrt zakona bazira na parničnom postupku, što nudi naknadu štete.

 

– Ovi slučajevi treba da se tretiraju kao otmica. Mene interesuje istina, ne treba mi novac – izjavio je Pavlović, uz konstataciju da službe bezbednosti poseduju potrebne podatke. Pavlović je ocenio da nacrtom zakona nije ispunjenja presuda Evropskom suda za ljudska prava, koja obavezuje Srbiju da uspostavi mehanizam za takve slučajeve.

– Potrebno je telo koje bi uključilo policiju i tužilaštvo, ali i udruženja roditelja i nezavisne organe, kao što je zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti – rekao je Pavlović, prenosi FoNet. Članica Beogradske grupe roditelja Mirjana Novokmete, izjavila je Nacrt ne štiti prava roditelja, „već nas sprečava i ograničava da dođemo da istine“. Ona je navela da će se udruženja obratiti Ustavnom sudu ako se takav zakon usvoji.

Iz Ministarstva pravde su rekli za Danas da će javna rasprava trajati do 15. septembra. Prema ovom Nacrtu, roditelji nestalih beba kojima država nije bila u stanju da pruži adekvatan odgovor o sudbini nestalog deteta, dobijaju odštetu do 10.000 evra. Nacrt predviđa da podnosilac tužbe ili krivične prijave u roku od 30 dana dostavi dokumentaciju koja podrazumeva pol deteta, uzrok smrti, način saopštavanja, podatke o obdukciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.