Požarevac: Grad Požarevac u utorak potvrdio prvu zaraženu osobu virusom Zapadnog Nila, Batut dan kasnije saopštava da nema zaraženih 1Foto: Pixabay/CreativesolutionisT

U utorak, 5. jula na zvaničnom sajtu grada objavljeno je da je u Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana ženska osoba (46) iz Nabrđa kod koje je identifikovan Virus zapadnog Nila, koja je u dobrom opštem stanju, kao i da se čeka potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od iste osobe.

Nakon informacije Štaba za vanredne situacije grada Požarevca da je u Srbiju stigao virus Zapadnog Nila i da je ženska osoba iz naselja Nabrđa prva zaražena objavljene u utorak na gradskom sajtu, iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” u sredu je stiglo nešto drugačije saopštenje, javlja požarevački Boom 93.

U saopštenju iz Batuta se navodi da zaključno sa 5. julom nije registrovan nijedan slučaj virusa Zapadnog Nila, javlja Boom 93.

-Nа оsnоvu pоdаtака dоstаvljеnih Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје ‘Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut’ (u sklаdu sа Prеpоrukаmа zа nаdzоr nаd grоznicоm Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi u sеzоni 2022. gоdinе Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје) i lаbоrаtоriјskih kritеriјumа (prеmа prеpоrukаmа Еvrоpskоg cеntrа zа prеvеnciјu i kоntrоlu bоlеsti) nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје dо 5.7.2021. gоdinе nisu rеgistrоvаni pоtvrđеni slučајеvi оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi – navodi se u saopštenju Instituta Batut koji je objavljen i na sajtu ove institucije.

Kako je Boom93 u utorak, 5. jula pisao, Štab za vanredne situacije u Požarevcu saopštio je da je u Opštoj bolnici hospitalizovana ženska osoba (46) iz Nabrđa, kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, koji se prenosi sa komaraca na čoveka.

Ona je, kako je rečeno, u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od iste osobe.

Ovu informaciju je juče za Boom93 potvrdila direktorka Zavoda za javno zdravlje, a danas i direktor Doma zdravlja Požarevac, koji je rekao da je hospitalizovana osoba van životne opasnosti i dobrog opšteg stanja.

Za Boom93  direktorka Zavoda za javno zdravlje, Ana Jovanović juče je rekla da su za sada  zaraženi komarci detektovani samo na ovoj lokaciji.

-Što se tiče kliničke slike obolelih one su uglavnom blage. Mnogi naši sugrađani su možda imali groznicu, ali bez simptoma, tako da imaju antitela. U većini slučajeva virus daje blage respiratorne simptome, gde podsećaju na grip. Bitno je da se bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka“, navela je Jovanović, a prenosi Boom 93.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari