– Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je nedavno u Beogradu sa predstavnicima saveta nacionalnih manjina i ocenio da je država posvećena zaštiti prava nacionalnih manjina, o čemu svedoči i donošenje Zakona o savetima nacionalnih manjina. Predsednik Srbije je pozvao pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak, kako bi se ispunio osnovni preduslov za održavanje izbora nacionalnih saveta. Razgovorima su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, kao i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća.

– Srbija će za sve nacionalne manjine stvarati najbolje moguće uslove za prosperitet i očuvanje identiteta, obećao je Tadić. U razgovoru sa predsednikom Tadićem predsednici nacionalnih saveta su se složili da su u Srbiji najbolje zaštićena prava nacionalnih manjina i pozdravili donošenje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, saopštava Kabinet predsednika. Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina Skupština Srbije je usvojila 31. avgusta ove godine i njime se predviđaju dva načina izbora saveta, neposredni i posredni, elektorski. Upis u posebne biračke spiskove počeo je prošlog meseca i ukoliko se upiše više od polovine pripadnika manjina, izbori za savet biće neposredni. U suprotnom, sledi posredni izbor. Nedavno je i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije pozvalo pripadnike manjina da se upišu u posebni birački spisak, kako bi izabrali predstavnike svojih nacionalnih saveta.

Na nedavnoj konferenciji za novinare prestavnici Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina pozvali su sve Bošnjake u Srbiji da se u što većem broju upišu u poseban birački spisak za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će se održati 2010. godine. Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević pozvao je sve političke stranke, udruženja, pojedince da pomognu upis građana bošnjačke nacionalnosti u biračke spiskove i tako iskoriste „civilizacijsko pravo“. „Cilj je da se što veći broj Bošnjaka upiše kako bi izbori za predstavnike nacionalnog saveta bili neposredni“, rekao je Dzudžević. On je dodao da prema popisu iz 2002. godine ima 136.087 građana koji su se izjasnili kao pripadnici bošnjačke manjine i da je u toku kampanja na terenu gde se ide od kuće do kuće i popisuju građani koji žele da štite i unapređuju nacionalni identitet. e sve Bošnjake da iskoriste pravo „evropske tradicije“. I potpredsednik Nacionalnog saveta Bošnjaka u Srbiji Bajram Omeragić pozvao je sve Bošnjake da iskoriste ovo pravo. „Neposredni izbori omogućiće da oni koji budu ušli u Nacionalni savet budu legitimni predstavnici bošnjačke zajednice“, poručio je Omeragić. Ranije su i Stranka za Sandžak, Sandžačka demokratska zajednica, Islamska zajednica u Srbiji, kao i pojedina udruženja pozvali Bošnjake da se upišu u birački spisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari