Udruženje građana Egal i Gej lezbejski info centar (GLIC) organizovaće 20. septembra u 11 časova u beogradskom Pionirskom parku skup pod nazivom Ponos trans osoba. Iako je za taj dan već odavno najavljena Parada ponosa, ali za sat vremena kasnije, i to ispred Vlade Srbije, sagovornici Danasa Helena Vuković iz Egala i Boban Stojanović iz Beograd Prajda ističu da ne postoji razlog da se manifestacije ne održe isti dan.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Vukovićeva ukazuje da predstavnici Egala i GLIC-a skupom u Pionirskom parku žele da ukažu na alarmantno loš položaj trans zajednice u Srbiji i konkretne probleme s kojima se svakodnevno suočavaju. Međutim, kako dodaje, jedan od razloga održavanja skupa je i nezadovoljstvo dosadašnjom organizacijom Parade ponosa u Beogradu.

Na pitanje zašto su odabrali baš 20. septembar, Vukovićeva objašnjava da su razlozi tehničke prirode, jer će policija već obezbeđivati Paradu ponosa. Inače, u saopštenju Egala i GLIC-a se ukazuje da pored svih poteškoća s kojima se suočavaju građani Srbije, „položaj naših trans* građana i građanki je dodatno otežan zato što transseksualne osobe tek po završetku procesa prilagođavanja pola rodnom identitetu mogu da dobiju adekvatna lična dokumenta, dok zakon čak ni ne prepoznaje osnov za izdavanje ovih dokumenata transrodnim osobama, što između ostalog onemogućava adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, školovanje, zaposlenje“. „Trans* osobe nisu sistemski prepoznate, te su stoga stigmatizovane i izložene nasilju i diskriminatornom postupanju“, naglašava se u saopštenju.

– Parada ponosa Beograd u potpunosti podržava održavanje trans prajda. Ovu odluku sagledavamo kao pozitivan rezultat naših dugogodišnjih napora da se LGBT zajednica, a posebno njeni veoma osetljivi i nevidljivi delovi osnaže i postanu deo naše zajedničke borbe – kaže za Danas Stojanović. Upitan da li će trans prajd na bilo koji način uticati na održavanje Parade, naš sagovornik se nada da neće biti „nikakvih logističkih i pravnih problema“. Trans prajd je, ukazuje, najavljen za sat ranije i „verujemo da će svako naći svoje mesto“.

– U mnogim zemljama se trans prajdovi dešavaju potpuno van oficijelnog prajda, jer trans zajednica smatra da naši problemi nisu isti. Recimo, kad neko promeni pol ima sasvim druge probleme od nas koji smo gejevi i lezbejke – objašnjava Stojanović i dodaje da je „sasvim u redu da LGBT zajednica koristi medijsku i svaku drugu pažnju koja postoji u periodu oko održavanja Prajda“.

Zahtevi

„Egal i GLIC zahtevaju preko potrebno pravno prepoznavanje rodnog identiteta, brzo donošenje izmena i dopuna Zakona o matičnim knjigama i njihovu primenu, kako bi se omogućilo lakše izdavanje ličnih dokumenata trans* osobama, senzibilizaciju policije, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih državnih organa za rad sa trans* osobama, kao i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga trans* osobama“, navodi se u saopštenju ovih nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari