Prajd - šetnja za ljubav i protiv nasilja, centar Beograda danas zatvoren 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Nakon 20 godina od „krvavog Prajda“, danas LGBT+ zajednica u Srbiji okupiće se u parku Manjež, odakle će ulicama Beograda šetati, kako su saopštili organizatori, za ljubav, dostojanstven život i protiv nasilja.

Okupljanje počinje u 16.30 časova, a šetnja je planirana za 17.15 časova, i to ulicama Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, i ponovo u parku Manjež, gde će biti organizovan program do 23 časa.

Centar Beograda biće zatvoren veći deo dana, a da li će sve proći bez incidenata ostaje da se vidi s obzirom na to da su praktično u isto vreme protest najavili, takozvani, antiglobalisti.

Naime, sa Fejsbuk profila Antiglobalisti Srbije građani se pozivaju da se danas u 17.30 časova okupe na Trgu Nikole Pašića u znak protesta protiv najavljenog uvođena kovid propusnica, tako da će u nekom trenutku učesnici i učesnici Prajda proći pored ovih „antiglobalista“.

Oni su u stvari antivakseri, jer su im se pridružili „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, koji su pokrenuli peticiju „Stop prisilnoj vakcinaciji i diskriminaciji dece eksperimentalnim kovid 19 vakcinama“.

Iz Beograd Prajda ranije su naveli da će svi učesnici i učesnice Prajda biti u obavezi da redarima na ulazu pokažu zeleni kovid sertifikat o vakcinaciji, ili potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju o šest meseci ili ne mlađu od 14 dana.

Ukoliko ne budu imali ništa od tih potvrda, biće im omogućeno brzo testiranje na kovid 19 u vidu antigenskih testova, i to po ceni od 350 dinara.

Ulazi u park Manjež pre šetnje nalaziće se na raskrsnicama Resavske i Mišarske, Kralja Milana i Slavije, Kraljice Natalije i Hajduk Veljkovog Venca i Kneza Miloša i Birčaninove. Ulazi u park nakon šetnje su na raskrsnicama Kneza Miloša i Nemanjine, Kralja Milana i Resavske, Kralja Milana i Svetozara Markovića i Nemanjine i Kralja Milutina.

Povodom Nedelje ponosa i današnjeg Prajda, 12 međunarodnih organizacija i diplomatskih misija u Srbiji stoje rame uz rame sa LGBTQI+ zajednicom u Srbiji pod zajedničkim sloganom „Ljubav je zakon“.

Kako je saopšteno, ove organizacije i ambasade zajedno izražavaju podršku ljudskim pravima, slobodama i jednakosti LGBTQI+ populacije kao suštinskom delu naših društava.

Potpisnice zajedničkog saopštenja su Ujedinjene nacije – Srbija, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Ambasada Velike Britanije u Beogradu, Ambasada Belgije u Beogradu, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Australije u Beogradu, Ambasada SAD u Beogradu, Ambasada Danske u Srbiji, Ambasada Italije, Ambasada Savezne Republike Nemačke, Ambasada Kraljevine Norveške, kao i Ambasada Kanade u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

„Ove godine učinjeni su veliki napori institucija da se unaprede prava LGBTQI+ populacije u Srbiji, jer je prvi zakon o istopolnim zajednicama u nacrtu i o njemu se vodi diskusija uz veliko učešće civilnog društva, LGBTQI+ zajednice i političkih lidera“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da bi konačni korak u ovom procesu bio brzo usvajanje ovog zakona koji bi istinski potvrdio posvećenost Vlade i društva ljudskim pravima.

Podsetimo, Nedelja ponosa, koju organizuje Beograd Prajd, počela je u 12. septembra i trajaće do 19. septembra. Tokom ove sedmice održano je preko 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel-diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke, kulturne i edukativne programe.

NADA protiv šetnje

Koalicija NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 23 udruženja građana, saopštila je da se protivi održavanju Parade ponosa, koja, kako je navedeno, ima za cilj da promoviše uvođenje zakona o istopolnim brakovima.

Nastupaju Nataša Bekvalac, Sara Jo...

U parku Manjež, nakon tradicionalne Prajd šetnje, koja će biti održana 18. septembra, nastupiće Nataša Bekvalac, koja je ujedno i ovogodišnja kuma Prajda, kao i Sara Jo, Bojana Vunturišević, Sajsi MC, Džipsii i Lea Davogić, kao i dreg kraljice Alexix VanderCunt, Ostroga Mi i Dite Von Bill, ali i di-džejevi Jovijah, Milica X i Ivan Bokora.

Dva pripadnika pokreta „Levijatan“ uhapšena su juče nakon što su urinirali na ulazu u prostorije „Impakt haba“ gde se održavao „Prajd forum“. To je izjavio je član Organizacionog odbora Beograd Prajda Marko Mihailović. On je za Betu naveo da je policija sve vreme bila prisutna, ali da su i pored toga dvojica mladića u majicama sa ispisom „Levijatan“ došli, pokidali banere i urinirali u prostorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari