Pravoslavci su najviše ugroženi na Kosovu, Kipru i Siriji, a broj pravoslavnih vernika širom sveta stalno se smanjuje, kao i teritorija na kojoj žive. To su zaključci nedavno završenog zasedanja 20. Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP) – kaže za Danas Aleksandar Čotrić, član Sekretarijata ISP. Od tridesetak članica ISP, koju čine predstavnici parlamenata, samo 13 je potpisalo deklaraciju koja, prema rečima našeg sagovornika, poziva na jačanje uloge pravoslavlja u savremenom svetu, prevladavanje nacionalnih i religijskih razlika, zaštitu nacionalnih i verskih manjina i saradnju među parlamentima.

Srbija je jedina zemlja sa Balkana koja je potpisala Deklaraciju. Zašto to nisu učinili predstavnici Crne Gore i BiH, a prisustvovali su skupštini?

– Nisu imali podršku predsednika svojih parlamenata. Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, nije dozvolio svojim predstavnicima da je potpišu uz obrazloženje da ona može da povredi osećanja muslimana i katolika koji žive u Crnoj Gori. To je apsurdno, jer ISP ima odličnu saradnju sa islamskim i organizacijama drugih veroispovesti.

NASTAVAK RAYZGOVORA U ŠTAMPANOM IZDANJU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari