Kao aktivistkinja i književnica osećam veliku moralnu odgovornost da osudim homofobični napad, koji se desio u kafani „SFRJ“ u noći između subote i nedelje – započela je svoju priču, na jučerašnjoj konferenciji za medije, Dragoslava Barzut iz Organizacije za lezbejska ljudska prava – Labris, koja je sa još tri prijateljice pretučena tokom vikenda jer su lezbejke.

Vidno uznemirena, prisutnima je objasnila da je pre napada sa prijateljicama bila na književnoj večeri, te da su odlučile da popiju piće u toj beogradskoj kafani jer im je bila najbliža.

– Pričale smo, pevale… Onda je nepoznati mladić dotrčao do stola, povikao „lezbejke, lezbejke“ i počeo da nas bije, jednu po jednu. Najviše udaraca dobila je prijateljica koja mu je bila najbliža. Zadobila je povredu glave, izbijen joj je zub, oko zatvoreno, ukazala je Barzutova. Druga je zadobila posekotinu butine, a jedna je uspela da se sakrije iza frižidera.

– Mene je udario u glavu, nakon čega sam pala na pod – dodala je Barzutova. Kako je istakla, napadač je tada pobegao, ali dok je pozivala policiju, napao ih je drugi mladić, koji je već bio u kafani.

– Konobarica je svojim telom zaštitila prijateljicu, a zatim nas evakuisala u toalet i zaključala nas. Učinilo mi se kao večnost dok smo bile tu, jer jedna prijateljica nije uspela da dođe do toaleta, pričala je Barzutova, naglašavajući da su oba napadača pobegla i da je i dalje u šoku. Ona je dodala da iz straha prema ljudima koje vole, LGBT osobe najčešće ne prijavljuju nasilje.

– Ali danas želim da volim sebe, istakla je, dodajući da ju je strah od sekundarne viktimizacije, „jer nas nema ko da odbrani“ i apelovala na tužilaštvo da napad prepozna kao zločin iz mržnje. Od prisutnih je dobila veliki aplauz i podršku, a ukazano je i da svi zajedno treba da prisustvuju suđenju koje će uslediti.

Jovanka Todorović iz Labrisa je istakla da postoje snažne indicije da je napad bio unapred isplaniran i dobro organizovan, te da predstavlja zločin koji je bez sumnje motivisan mržnjom u odnosu na seksualnu orijentaciju žrtava. Ona je podsetila da je tokom prošlogodišnje međunarodne konferencije, koju je organizovala ova nevladina organizacija, napadnut nemački državljanin, a da je motiv upravo bila mržnja.

Kristina Todorović iz Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom rekla je da će upravo Jukom preuzeti ovaj slučaj, te da će u zastupanju napadnutih devojaka insistirati da se postupak vodi kao zločin iz mržnje. Kako je istakla, policija nije uzela video-zapis iz kafane, navodeći da je „veoma važno da se taj snimak pribavi, jer je jedina veza sa napadačima“.

Podsetimo, nedavno je napadnut LGBT aktivista i urednik gej magazina Optimist, Predrag Azdejković. NJega su, dok su napuštali gradski prevoz kod Sava centra, dvojica mladića od oko 20 godina gađali zgužvanim papirom, vikali da „peder neće gradom šetati“ i šutnuli ga u stomak. Na pitanje Danasa da li je policija uhvatila napadače, Azdejković nam je odgovorio da ga policija još nije kontaktirala.