Produženje roka za diplomiranje je samo prelazno rešenje: Stari studenti imaju predlog kako da se njihov problem reši 1Foto: Shutterstock/Lucky Business

Studentima koji su se upisali na visokoškolske ustanove po starim programima biće produžen rok za diplomiranje verovatno za više od godinu dana, a koliko će tačno imati vremena za okončanje fakulteta znaće se kada budu usvojene izmene Zakona o visokom obrazovanju, saznaje Danas.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, na jednoj od predstojećih sednica Vlade Srbije najpre će biti usvojen zaključak u kome će pisati da se starim studentima produžava rok za diplomiranje, a potom će nakon izbora nove Vlade i rukovodstva Ministarstva prosvete biti pripremljene zakonske izmene.

To će, kako nam je pojašnjeno, biti samo privremeno rešenje da se premosti period do konačnog rešavanja problema sa kojima se suočavaju stari studenti.

Juče je održan sastanak kome su prisustvovali predstavnici starih studenata, Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.

– Sastanak je bio veoma konstruktivan i čini nam se da je ovo administracija koja je najzainteresovanija za stvarno i trajno rešenje ovog dugogodišnjeg problema. Dogovoreno je da se rok za završavanje studija po starom programu pomeri i novom školskom godinom produži, da bi se izbegao problem zbog isteka roka 30. septembra. U saradnji sa Ministarstvom i SKONUS-om pokušavamo da nađemo najbolje i trajno rešenje za sve – kaže Ivanović.

Stari studenti predlažu model koji je sprovela Slovenija posle ulaska u EU.

– Dve godine su razmatrali problem, zatim dozvolili još 10 godina da se fakultet završi po starom programu, a za to vreme detaljno razradili plan o mogućnosti prelaska i precizno odredili način za svakog studenta. Svako je bio upoznat sa svojim mogućnostima dve godine pre isteka desetogodišnjeg roka. Posebno je bilo važno to što su za tih 10 godina svi vredno i u najboljoj nameri radili da svakom studentu konsultacijama pomognu da polože ispite, dodatno ih motivisali i borili se da sačuvaju svaku diplomu, magistarski i doktorski rad, jer su bili svesni benefita, ali i svoje odgovornosti i obaveza. To je kod nas primenio Ekonomski fakultet u Nišu i odavno rešio ovaj problem – ukazuje Ivanović.
Stari studenti napominju i da bi u svemu fakulteti morali da budu partneri.

– Mi se iskreno nadamo da ćemo konačno rešiti problem. Vidimo i iskrenu volju s druge strane. Takođe smo svesni i najtežeg problema za sve nas, a to su određeni sporni ispiti. Na tome će se posebno raditi i insistiraćemo na pronalaženju rešenja. Bez eliminisanja ovih Gordijevih čvorova neće biti ni rešenja problema, jer je to glavni kamen spoticanja čitavih generacija – ističe Ivanović.

Primer Hrvatske

– Već smo govorili o pokušaja naglog uvođenja novog programa starim studentima u Hrvatskoj. Državne institucije su imale razumevanja, ali su se fakulteti bunili, nudeći nesuvisle izgovore kao razlog i ignorišući pravo koje su studenti imali po zakonu po kom su upisali fakultet. Jedan student Marko Duilo tužio je svoj Pravni fakultet. Zbog ignorisanja problema, bahatosti i nedovoljne svesti o svojoj odgovornosti i tuđim pravima Pravni fakultet je izgubio spor i morao da nadoknadi sve troškove studentu čija su prava prekršili. Ali su isto tako morali i da ga vrate da završi prekinute studije po starom programu – navodi primer iz susedne Hrvatske sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari