Protest prosvetnih radnika u Trsteniku: Ne treba da se skrivamo u mišje rupe 1Foto: Nova.rs

U centru Trstenika večeras je održan skup prosvetnih radnika kome su prisustvovali nastavnici iz svih osnovnih i srednjih škola na području te opštine.

Okupljenima se obratila Ivana Vučinić, nastavnica informatike u osnovnoj školi, koja je rekla da svako ko misli svojom glavom ima pravo da kaže o svemu što treba poboljšati, prenosi Nova.rs.

„A ko je onaj koji treba da bude vođa ovom društvu? Valjda mi, prosvetni radnici. Ne treba da se plašimo i skrivamo u mišje rupe, jer to nije naš poziv. Treba da naučimo decu da kritički misle i da rešavaju probleme. A ne da vrše samoubistva, jer to nije potrebno ovom društvu“, rekla je Vučinić.

Dok se obraćala prisutnima, ova nastavnica je nosila poruku u kojoj je bila ispisana adresa na koju mogu da joj pišu svi koji imaju predloge šta bi trebalo promeniti u Zakonu o prosveti.

Podsetimo, snimak zlostavljanja profesorke na času, kada joj jedan od učenika dok sedi za katedrom izmiče stolicu s koje ona pada, dok drugi učenik sve to snima, a treći kompletan čin bahatosti i iživljavanja objavljuje na društvenim mrežama, dogodio se prošle nedelje u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Profesorka engleskog jezika M.S. iz Trstenika koja je bila žrtva maltretiranja na času, rekla je za Nova.rs da je doživela preveliki stres, i da više od nedelju dana nakon događaja, još uvek nije potpuno svesna šta joj se dogodlilo.

„Bilo me je sramota šta sam doživela. Došla sam kući da vidim u kakvom sam stanju. Da se saberem. Moj sin je bio u učionici preko puta. Ni on nije znao. Ali, ubrzo je video snimak i dotrčao kući. Bio je besan“, kaže ova profesorka.

Iz Školske uprave navode da je direktor Tehničke škole pokrenuo disciplinski postupak, da su obavestili Ministarstvo prosvete, a da će u narednom periodu nastojajati da pojačaju vaspitni rad sa učenicima.

„Škola bi trebalo da sačini individualni plan zaštite za učenike i da pristupi psihosocijalnoj zaštiti za profesore. U narednom periodu potrebna je i puna podrška nastavnici koja je za sada na bolovanju. Kada se bude vratila na svoje radno mesto, mora joj se pomoći. Takođe, u narednom periodu nastavnici koji su spoljni saradnici nastaviće da dolaze u ovu srednju školu“, saopštili su iz Školske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari