Članovi Foruma srednjih stručnih škola optužili su juče Ministarstvo prosvete da hoće da ugasi stručne škole na rubnim područjima Beograda i da upisnom politikom favorizuje gimnazije.

Milorad Antić, predsednik Foruma, kaže da je ove godine ukinuto po jedno odeljenje ekonomskog tehničara u 16 škola u Srbiji, a u Beogradu u školama u Rakovici, Barajevu i Grockoj.

Profesorka Srednje škole u Barajevu Svetlana Ivanković istakla je da takvom odlukom ministarstvo šalje poruku da su učenici iz prigradskih opština „građani drugog reda“. Ona je navela da postoji veliko interesovanje đaka za upis obrazovnog profila ekonomski tehničar i da će zbog gašenja odeljenja u barajevskoj Srednjoj školi deca biti prinuđena da putuju po nekoliko sati do centra grada. Ivanković je ocenila da je ministarstvo ukinulo odeljenje „dekretom“, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje škole, s obzirom da učenici ekonomske struke čine 45 odsto, od ukupnog broja đaka te obrazovne ustanove. Ivankovićeva je upitala zašto racionalizacija broja odeljenja na pomenutom smeru nije urađena u školama u centralnim gradskim opštinama već samo u rubnim područjima.

Na ove prozivke ministar prosvete Srđan Verbić odgovara kontrapitanjem: koliko ima ekonomskih tehničara koji su nezaposleni?

– U ovom trenutku taj profil učenicima ništa dobro ne donosi na tržištu rada u ovom trenutku. Zaista treba biti licemeran pa nalaziti opravdanje zašto su nam potrebni profili gde već imamo desetine hiljada nezaposlenih – kaže za Danas Verbić.

Predstavnici Foruma srednjih stručnih škola Beograda negodovali su i zbog ukidanja jednog odeljenja na smeru tehničar za kompjutersko upravljanje u Tehničkoj školi u Železniku, za koje takođe tvrde da vlada veliko interesovanje đaka. Oni pitaju zašto nije ukinut profil mašinski tehničar za reparaturu koji deca ne žele da upišu.

Verbić nije želeo da komentariše ovaj slučaj, napominjući da se time bavi stručna komisija u Ministarstvu prosvete i „da je prošlo vreme kada je ministar svojim diskrecionim pravom odlučivao da li će neko odeljenje biti zatvoreno ili otvoreno“. On tvrdi da je planiranje upisne politike urađeno transparentno, u saradnji sa školama, lokalnim samoupravama i poslodavcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari