Mladi luk je veoma zahvalna kultura za zimsku proizvodnju, jer ne zahteva visoke temperature za svoj razvoj. Gaji se iz rasada i pospešivanjem krupnog arpadžika („glavičurak“ prečnika iznad 22 mm – što je najekonomičniji način) ili sitne lukovice. Mladi luk se može uzgajati iz presadnica ili češće, sadnjom lučica.Za proizvodnju mladog luka koristi se arpadžik veličine dva – tri cm, sa mogućnošću sadnje od početka oktobra pa sve do kraja februara.

 Rasad se proizvodi na otvorenoj leji. Seje se u avgustu i septembru (8-19 g/m2) na otvorenoj leji, sadi u tunele u oktobru – novembru. Kako sadnja luka dolazi neposredno nakon skidanja osnovnih kultura (paradajz, paprika, krastavac), neophodno je izvršiti đubrenje sa tri-četiri t zgorelog stajnjaka / 1000 m2 uz dodatak NPK đubriva 7:14:21, količine 80-100 kg. Rasuto đubrivo treba da se zaore na dubinu od 25 cm a potom isfrezira. Nakon freziranja pristupa se pravljenju gredica za sadnju širine 80-120 cm, zavisno od dimenzije plastenika.

Radi bržeg nicanja primenjuje se nekoliko načina obrade lukovica. Lukovice pokrivena slamom ili drugim materijalom mogu da se drže u toploj prostoriji od pet do sedam dana i zalivaju toplom vodom (40-45 stepeni). Mogu da se potapaju u vodu temperature od 35 do 40 stepeni. u toku 12-15 časova. Efikasan način obrade lukovica za sadnju u oktobru i novembru je odsecanje od vrata do ,,pleća“ lukovice. Tako otvorena lukovica omogućuje brzo nicanje i povećanje prinosa do 50 odsto. Tako da u odgovarajućim uslovima ( °C i vlage) arpadžik veoma brzo potera korenčiće i kada dostignu dužinu 1 – 1,5 cm, spreman je za sadnju. Ovim postupkom dobijemo za pet – sedam dana ožiljen arpadžik od koga za 45 dana očekujemo berbu. Sadnja se obavlja na već pripremljene gredice u redove sa razmakom 12-15 cm i tri – pet cm u redu. Arpadžik se unese plitko u zemlju tek toliko da se ne vidi. Za kvalitet mladog luka bitno je da sadni materijal bude zdrav. Pred sadnju rasadi lukovice mogu da se potope (10-20 minuta) u rastvor fungicida benlejta ili ditana (prema propisanoj koncentraciji za svaki rastvor), što sprečava razvoj gljivičnih oboljenja. Odmah nakon sadnje zaliva se mlakom vodom oko 10 l/m2. Naredna zalivanja se obavljaju po potrebi u razmacima 10 – 12 dana, a okopavanje se obavlja jedan-dva puta i to plitko da se razbije pokorica i odstrani korov. Tokom vegetacije obavlja se 1-2 prihranjivanja KAN-om 30 gr/m2 uz obavezno ispiranje čistom vodom kako bi se izbeglo oštećenje biljaka.

Berba se obavlja kada biljke imaju razvijenih 6 – 8 listova i postignu visinu od oko 35 – 40 cm. Prinos mladog luka zavisi od vremena ubiranja ( najbolji je u fazi 6-8 listova) i kreće se od 0.5-15 kg /m2, što zavisi od toga da li se ubira mladi luk ili lukovica ( kod luka srebrnjaka).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari