Akcija „Odgovorna opština“, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Vestminster fondacijom za demokratiju, održana je juče u centru grada, kako bi se promovisao Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave i formiranje radnih tela za praćenje njegove primene.

Akcija „Odgovorna opština“, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Vestminster fondacijom za demokratiju, održana je juče u centru grada, kako bi se promovisao Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave i formiranje radnih tela za praćenje njegove primene. Cilj akcije je što kvalitetnija primena Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera, koji je do sada od 167 usvojilo 148 opština i gradova Republike Srbije.
– Postojanje ovog kodeksa je veoma bitno, a da bi smo ga sproveli, u narednih nekoliko dana ćemo formirati radno telo u gradskoj vladi. Mi smo velika gradska uprava i jako je važno i kako izgledamo i kako se predstavljamo, jer mi ne predstavljamo samo sebe, nego i naš grad, a to je bitan segment u komunikaciji i odnosima između nas. Uradićemo sve da ovaj kodeks bude sproveden u praksi, jer smo mi jedan srednjoevropski grad koji treba da se predstavi na kulturan način – istakao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.
U akciji su učestvovali generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i predstavnici opština Zrenjanin, Bački Petrovac, Pančevo i Arilje.
– Ono što je najvažnije u ovoj aktivnosti SKGO jeste da se podigne poverenje građana prema lokalnoj samoupravi. To je nivo vlasti koji je najbliži građanima i ukoliko tu nema dovoljno poverenja, onda se svi poslovi mnogo teže odvijaju. Postojanje ovakvog etičkog kodeksa je uveliko praksa u evropskim zemljama, a njegova poenta je da bude nešto na šta lokalni funkcioneri mogu da se pozovu i čega treba da se pridržavaju, a građani, mediji i svi oni koji učestvuju u javnom životu mogu da se oslone – rekao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari