Pronađene sve tajne grobnice 1Foto: Ministarstvo pravde RS

Državna komisija za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine nije ukinuta, već je završila posao zbog kojeg je osnovana 2009. godine i samim tim nema više potrebe za njenim daljim radom, rečeno je Danasu u Ministarstvu pravde.

P { margin-bottom: 0.21cm; }„U februaru 2016. godine, predsednik Komisije Slobodan Marković predao je Ministarstvu pravde završni Izveštaj (zaključke) o radu Komisije, konstatujući da je Komisija završila svoj posao, te da iz tog razloga nema potrebe za njenim daljim radom i da je ona i formalno prestala da postoji zaključno sa krajem 2015. godine. Dakle, imajući u vidu navedeno, Komisija nije ukinuta, već time što je završila svoj posao, što je konstatovala sama Komisija, ona je prestala sa svojim funkcionisanjem“, naveli su u Ministarstvu pravde.

Prema navodima ministarstva, svi podaci koji se nalaze na internet prezentaciji Komisije, biće prosleđeni arhivima u Srbiji, kako bi sudovima bile dostupne sve potrebne informacije, relevantne za postupke koje vode.

„Komisija je svoj posao obavljala nezavisno i samostalno, a obaveza Ministarstva pravde bila je da obezbedi administrativnu podršku u radu Komisije. Tačnije, ministarstvo je po preporuci predsednika Komisije, angažovalo i plaćalo jedno lice, koje je pomagalo u realizovanju aktivnosti Komisije“, kažu u Ministarstvu pravde.

Državna komisija za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. je bila osnovana Odlukom Vlade Srbije od 9. jula 2009. godine. Jedan od članova komisije je bio bivši državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, koji je i obezbeđivao sredstva za njen rad.

Komisija je osnovana sa misijom da istraži, pronađe i obeleži sve tajne grobnice u kojima se nalaze ostaci streljanih od septembra 1944. godine, kao i da preuzme posao lociranja i obeležavanja svih grobnih mesta kao i da utvrdi tačan broj streljanih lica od septembra 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari