Prvi rezervat na svetu u pet država 1Foto: WWF

U ovoj godini počeo je zajednički projekat formiranja Unesko rezervata biosfere „Mura – Drava – Dunav“, prvog na svetu u pet država, koji je već sada poznat kao „Evropski Amazon“, a u kome Srbija učestvuje sa rezervatima Gornje Podunavlje i Karađorđevo.

Rezervat „Mura – Drava – Dunav“ je dinamičan rečni koridor i zeleni pojas koji se pruža kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, a obuhvata područje visoke prirodne i kulturne vrednosti od blizu milion hektara.

Do sada se udružilo 11 civilnih udruženja, upravljača zaštićenih područja, stručnih organizacija i organa lokalnih vlasti, koje će sačiniti program upravljanja za razvoj rečnog koridora, a zajednički rad započeo je prvog dana 2017. godine i trajaće dve i po godine.

– Na svih osam odabranih područja biće primenjen program upravljanja koji usvojimo, a to ćemo uraditi putem lokalnih akcionih planova, koji za cilj imaju konkretne mere obnavljanja oštećenih aluvijalnih staništa i trajno učešće svih zainteresovanih strana u njihovom sprovođenju. Formiraće se mreža škola na reci, duž celog budućeg rezervata biosfere, koja će povećati razumevanje zaštite prirode među najmlađima, kaže Marko Tucakov, saradnik za međunarodnu saradnju i projekte Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U Srbiji se ovaj projekt sprovodi u specijalnim rezervatima prirode Gornje Podunavlje i Karađorđevo, područjima koja čine okosnicu rezervata biosfere u našoj zemlji, a deo projektnih investicija biće usmeren i na delimičnu adaptaciju i rekonstrukciju izložbeno-edukativnog prostora u zgradi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Projekat “Program prekograničnog upravljanja“ za planirani rezervat biosfere vodi Svetski fond za prirodu (WWF) Austrije, a finansira ga u najvećoj meri Evropska unija, preko Dunavskog transnacionalnog programa. Učesnici se nadaju da će zajedničke projektne aktivnosti biti završene istovremeno sa predajom svih nacionalnih nominacija za uključivanje pojedinih zaštićenih područja u rezervat biosfere.

Čeka se, naime, nominacija austrijskog područja. Mađarska i Hrvatska već imaju proglašeni prekogranični rezervat biosfere „Drava – Mura“, a Srbija i Slovenija su poslednje predale svoje nominacije, pa su one razmatrane na poslednjoj sednici Savetodavnog komiteta Programa „Čovek i biosfera“, koja je od 23. do 26. januara održana u sedištu Uneska u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari