Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 magazina, 11 internet portala i preko 50 konferencija i drugih događaja godišnje, organizuje u Novom Sadu do 5. septembra – Book Talk 2015, regionalnu književnu konferenciju koja će okupiti pisce, prevodioce, izdavače i čitaoce iz celog regiona.


„Ovo je do sada najveće takvo okupljanje pisaca i izdavača iz celog regiona u Novom Sadu. Konferenciju organizujemo uz pomoć Grada i Pokrajine i mogu sa zadovoljstvom da kažem da su i Novi Sad i Vojvodina, iako je reč o prvoj takvoj konferenciji – prepoznali značaj ovakvog okupljanja pisaca. 'Država kao (ne)prijatelj knjige', 'Da li su naše sene uplašile gospodu ili su samo lutale po dvoru', 'Kada je opravdano zabraniti knjigu', 'Književne nagrade i književne nepravde', 'Ima li književnosti bez političkog stava'… samo su neki od naslova panela koji će obrađivati najaktuelnije teme i oblasti književnosti i izdavaštva u regionu“, kaže Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe.

Konferencija se događa na više različitih lokacija u Novom Sadu i na Fruškoj gori: Andrevlje, Galerija Matice Srpske, Spomen Zbirka Pavla Beljanskog, Vinarija Deurić… a svečano otvaranje je danas u 10 sati u Galeriji Matice srpske na Trgu galerija u Novom Sadu. Konferenciju će otvoriti Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, a govoriće i Laslo Vegel, književnik.

Ovo su samo neka od imena panelista: Svetlana Slapšak, Žarko Jokanović, Žana Poliakov, Teofil Pančić, Dejan Papić, Veran Matić, Laslo Vegel, Muharem Bazdulj, Biljana Srbljanović, Marko Vidojković, Aleksandar Gatalica, Branko Rosić, Laslo Blašković, Sava Damjanov, Oto Oltvanji, Balša Brković, Nihad Hasanović… Moderatori panela su Olja Bećković, Olivera Kovačević, Gorislav Papić, Andrej Ivanji, Teodora Ž. Janković, Erzika Pap Reljin i Jovana Gligorijević.

Zvonko Maković u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Jedan od domaćina Book talk-a biće i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, gde će se danas od 15 sati održavati dva panela. Jedan od učesnika je i hrvatski pisac i istoričar umetnosti Zvonko Maković. Doktor nauka, akademik, pesnik, autor brojnih studija i monografija, Maković je kao profesor istančanih estetskih kriterijuma privukao brojne generacije studenata da se bave proučavanjem istorije moderne umetnosti. On će ponovo biti gost Novog Sada početkom decembra 2015. godine kao autor izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici u hrvatskom slikarstvu prve polovine 20. veka, koja će u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog trajati od 3. decembra 2015. do 21. februara 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari