Prvo regionalno istraživanje o tome gde danas rade studenti koji su diplomirali na fakultetima i visokim školama u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini počinje naredne nedelje, a očekuje se da će u anketi učestvovati oko 41.000 studenata koji su studije završili 2007. i 2012. godine.

Prvi rezultati, koji bi trebalo da budu poznati krajem 2014. godine poslužiće visokoškolskim ustanovama za unapređenje postojećih studijskih programa i razvijanje novih, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

– Počinjemo da uspostavljamo praksu koja već postoji na evropskim i svetskim univerzitetima. Rezultati ovog istraživanja će nam dati podatke koliko naših diplomaca ostaje bez zaposlenja. Sva međunarodna rangiranja univerziteta razmatraju šta se dešava sa bivšim studentima i koliko se uspešno zapošljavaju, tako da će od ovih podataka zavisiti i naša pozicija na rang-listama, istakla je Ivanka Popović, prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu.

Osim Beogradskog, u istraživanju učestvuju diplomci Novosadskog, Kragujevačkog, Univerziteta Singidunum, visokih tehničkih škola strukovnih studija iz Subotice i Niša, kao i Visoke poslovno-tehničke škole iz Užica. Biće anketirani i diplomci univerziteta u Crnoj Gori, Banjaluci i Tuzli.

– Istraživanje o diplomiranim studentima daje sistematične i pouzdane informacije o uslovima studiranja i procesu prelaska sa fakulteta i visokih škola na tržište rada. Želimo da čujemo šta oni misle o programima koje su završili i na koji način ih dovode u vezu sa iskustvom u poslu – rekao je Predrag Lažetić iz Centra za obrazovne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari