Res publika: Za RTK 60 miliona dinara, za ostale 11 1Foto: V. G.

Šumadijski centar za građanski aktivizam Res publika saopštio je danas da će kragujevačka gradska uprava i ove godine finansirati Radio televiziju Kragujevac (RTK) sa 60 miliona dinara, dok je za sve ostale medije koji čestvuju na medijskom konkursu obezbeđeno 11 miliona dinara.

Gradska uprava za društvene delatnosti je, po oceni Res publike, naročito nepravedna prema medijima koji učestvuju na konkursu i uglavnom dobijaju po 300.000 dinara, pogotovu kada se ima u vidu da medijski konkurs u Kragujevcu, uprkos zakonskoj obavezi, nije raspisivan čitavih sedam godina – od 2015. do 2021.

Uz to, upozorila je te nevladina organizacija, gradska uprava „nastavlja da bespotrebno opterećuje medije suvišnim administrativnim zahtevima i tako im otežava učešće na medijskom konkursu“.

Rešenje o registraciji iz Agencije za privredne registre, rešenje iz Registra medija koji vodi ista agencija, potvrda da nisu u stečaju, samo se deo obimne dokumentacije koja se traži od učesnika u konkursu, precizirala je Res publika.

Ovaj zahtev je sporan, pošto je reč o podacima iz javnih baza, koji su dostupni svim građanima, pa i službenicima gradske uprave, istakla je Res publika.

U saopštenju se ističe da dodatno, insistiranje da sva dokumentacija bude u originalu ili overenoj fotokopiji, izlaže bespotrebnom trošku lokalne medije koji su godinama na ivici opstanka zbog teške finansijske situacije.

Res publika je zatražila da se konkurs sprovodi na način kako to čini resorno ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.