Odnosi Srbije i Hrvatske su poslednjih godina znatno poboljšani, ali napretka u saradnji dve zemlje nema ako se ne pristupi rešavanju otvorenih pitanja poput povratka izbeglica, procesuiranja ratnih zločina, rešavanja pitanja nestalih, obnove, kao i granica, rečeno je juče na predstavljanju zbornika radova „Hrvatsko-srpska saradnja u politici i kulturi u 20. veku“, u Institutu za savremenu istoriju.


Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak izjavio je za Danas da će predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Zagrebu otvoriti nove mogućnosti za rešavanje problema nasleđenih u prethodnih dvadesetak godina.

– Veliki sam optimista, jer je i na jednoj i na drugoj strani shvaćeno da je saradnja nezaobilazni uslov za razvoj regiona. To nije samo želja predsednika Srbije i Hrvatske već i političkog establišmenta koji je na vlasti. To će sigurno pomoći da reše pitanja poput povratka izbeglica, imovine, granica i povratka kulturnog blaga – ocenio je Kuprešak.

Direktor Instituta za savremenu Istoriju Momčilo Pavlović je rekao da „Srbe i Hrvate malo šta deli sem vere i istorije“, ali da „kroz čitaju istoriju postoji mnogo više tačaka saradnje, suživota i kreativnog stvaranja, nego ono što nas je razdvajalo“.

Janko Veselinović, predsednik Grupe srpsko-hrvatskog prijateljstva u Skupštini Srbije, ukazuje da u udžbenicima na prostoru bivše Jugoslavije nema previše tolerancije i da se oseća izvesna doza mržnje prema drugom i drugačijem. On je poručio da je „došlo vreme da vidimo šta uče naša deca i kako vaspitavamo mlađe generacije“. Veselinović se založio za otvaranje svih pitanja koja opterećuju odnose Srbije i Hrvatske i napomenuo da nije dovoljno da se političari i naučnici često susreću već da treba da rešavaju sporna pitanja.

Zbornik „Hrvatsko-srpska saradnja u politici i kulturi 20. veka“ čine naučni radovi koji su predstavljeni na Trećem međunarodnom naučnom skupu o hrvatsko-srpskim odnosima, održanom u Golubiću, u Hrvatskoj. Izdavači su Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.