RIK objavio Izveštaj o referendumu 1Glasanje na referendumu foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je večeras Izveštaj o sprovedenom republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije i podneće ga Skupštini Srbije

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je, na sednici RIK, da je referendum održan 16. januara ove godine, da je glasanje bilo ponovljeno na devet glasačkih mesta 23. januara i na jednom glasačkom mestu 2. februara.

On je rekao da je na referendumu bilo 8.189 glasačkih mesta, od čega je u Srbiji bilo 8.179, a deset u inostranstvu.

Dimitrijević je podsetio da je RIK, na sednici održanoj 4. februara, utvrdio i objavio Izveštaj o ukupnim rezultatima republičkog referenduma, te da je u birački spisak ukupno bilo upisano 6.510.323 birača.

Na referendumu je glasalo ukupno 1.995.215 glasača, a 1.974.623 je važećih glasačkih listića.

„Ukupan broj glasača koji su se izjasnili zaokruživanjem odgovora ‘da’ bio je 1.189.460 ili 59,62 odsto, a ukupna broj glasača koji su se izjasnili zaokruživanjem odgovora ‘ne’ 785.163, odnosno 39,35 odsto“, rekao je Dimitrijević.

On je rekao da je, u skladu sa Ustavom Srbije i Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, na republičkom referendumu doneta odluka o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Srbije s obzirom na to da je za nju glasala većina glasača koji su glasali na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari