Roman u četiri ruke 1Foto: Promo

Roman Ubistvo pod pseudonimom u četiri ruke napisale su Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac, a beogradska Laguna ga je nedavno objavila.

Iako je rezultat njihovog višemesečnog zajedničkog rada sjajan krimić, Verica i Mirjana su se zapravo prvi put uživo srele nedeavno, pred promociju koju je izdavač organizovao.

Urednica, Dubravka Dragović Šehović smatra da su se dve autorke međusobno prepoznale i da su se njihove energije spojile na pravi način: „Bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa ove dve divne autorke koje iza sebe imaju sjajna dela, ali su pokazale da u tandemu odlično rade. Koliko je dobro napisana knjiga, vidi se po tome što čitalac ne može da napravi razliku šta je napisala jedna a šta druga, i nadam se da će nas ove autorke obradovati još nekim romanom“.

Verica Vinsent Kol počela je da piše roman koji je trebalo da bude jedan u seriji njenih romana sa privatnim detektivom.

„Detektiv je počeo istragu i onda nije više znao šta da radi sa sobom. Poznajem rad Mirjane Uzelac odranije i znam kakav je pisac. Veoma volim kriminalističke romane sa smislom za humor, a Mirjana je jedna od onih srećnih osoba koje su rođene sa originalnim smislom za humor. Poslala sam joj napisano. Ona je mnogo toga izmenila, ubacila i poslala meni, i tako je počeo neprekidni proces dopisivanja, dogovaranja. Ni u jednom trenutku nismo imale problem da se usaglasimo“, objašnjava Verica, a Mirjana dodaje da ako bi „pisanje u četiri ruke posmatrala kao sviranje u četiri ruke, Verica bi verovatno bila Bah a ja Mocart“.

Ubistvo pod pseudonimom izuzetno je osmišljen triler, u kome ništa nije propušteno ili prepušteno slučaju. Nastao je kao rezultat prijateljstva, podrške i poverenja između Verice Vinsent Kol i Mirjane Uzelac.

Autorke svojim romanom čitaoca uvode u svet izdavaštva gde ne obitavaju samo mudre misli i lepe reči. Toni Božinovski je intelektualac, pesnik, prevodilac, izdavač, učitelj, ljubavnik…

Sebe vidi kao reinkarniranog lorda Bajrona, renesansnog umetnika 21. veka.

Ali neko ga toliko mrzi da ima dovoljno razloga da mu u redovnim intervalima šalje umrlice sa tekućom godinom kao godinom njegove smrti.

Neko je uspeo da na Tonija navuče podsmeh literarnih krugova. Neko je odlučio da ga surovo kazni i ubije…

Dodajmo, na kraju, da autorke punom parom rade na nastavku Ubistva pod pseudonimom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.