Sadžakov: Pojačava se pritisak SPC da veronauka postane obavezni predmet 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV (Arhiva)

Profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru Slobodan Sadžakov izjavio je da se pritisak Srpske pravoslavne crkve (SPC) u pogledu uvodjenja veronauke kao obaveznog predmeta pojačava, što još jednom pokazuje „ogroman uticaj SPC i kapitulaciju sekularne države“.

Sadžakov je za portal Autonomija rekao da je već uvodjenjem veronauke u škole, odlukom iz 2001. godine nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, uveden teokratski režim u obrazovni sistem, „bez javne rasprave, političkom i crkvenom voljom“.

Škole su, ocenio je on, preko tog predmeta zapravo postale crkvene ekspoziture.

I tu se ne radi ni o kakvom znanju već o inicijaciji u veru, svojevrsni su regrutni centar“, kazao je Sadžakov i dodao da veronauka nema šta da traži u laičkim školama.

Naveo je da se taj predmet, uprkos nazivu veronauka, od nauke razlikuje u čitavom nizu bitnih aspekata.

„Veronauka je zasnovana na dogmatskim sadržajima i stavu vere, što je fundamentalno suprotno biti nauke. Funkcija škole nije da usmerava u pravcu neke veroispovesti, niti da plasira bilo kakve dogmatske, a samim tim i indoktrinirajuće sadržaje. Informacije o religiji mogu biti i deo nekih drugih predmeta, ali bez primesa verske propagande“, rekao je Sadžakov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari