Samo u Beogradu godišnje sto roditelja proda svoje kćerke 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Imati žensko dete bila je povlastica za bogate i mnogočlane porodice sa barem dva muška naslednika, dok je za one siromašne često bilo neželjeno, ali korisno sredstvo za borbu sa finansijskim nedaćama.

Tome u prilog govori podatak do kojeg je došao ˝Mali žurnal˝, da samo u Beogradu godišnje sto roditelja proda svoje kćerke.

Autor članka sigurno je naslućivao da su te nesrećne brojke u unutrašnjosti države još veće, pa je zato odabrao da piše o slučaju sa juga Srbije.

Natalijin slučaj snažno je odjeknuo u srpskoj javnosti, ali to nije imalo nikakvog uticaja na konačan ishod. Čini se da je Natalijina sudbina ostala zauvek zapečatirana pohlepom njenog oca, ali i apatijom čitavog društva.

Iako je odrastala u siromaštvu i bedi, Natalija je imala velike snove i maštala je da se uda za šumara Vujicu iz susednog sela.

Samo u Beogradu godišnje sto roditelja proda svoje kćerke 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Na put ostvarenja njihove ljubavi stao je Natalijin otac Svetislav koji je već bio skrojio kćerkinu budućnost po sopstvenom računu.

U toj kombinatorici Vujica sa skromnim poreklom i malom platom nijemogao biti njegov zet ali, zato jeste Radoš koji je bio odavno prevalio četrdesetu i koji je bio spreman da ponudi pravo bogastvo da bi mu mnogo mlađa Natalija postala supruga.

I taman kada je Svetislav pomislio da mu se napokon posrećilo, hrabra Natalija je pobegla.
Našao ju je u kući Vujičinih rođaka sa kojima je onda bezuspešno pokušao da se cenjka i nagodi.

Nedugo potom pojavio se i Radoš koji je pretnjama prisilio Nataliju da krene sa njim, privezao je za svog konja i tako je kao osuđenicu vukao kroz celo selo.

Mnogi su čuli devojčine krike i videli njenu golgotu, ali mnogima je bilo lakše da samo okrenu glavu na drugu stranu i da se pomole u sebi da se njima nikada slično ne desi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari