Marko Milanović - mali veliki maher za figure i reket 1

Junak ovih redova već ima više od 350 pehara, medalja i priznanja na raznim takmičenjima u šahu i stonom tenisu. Sa 13 leta, juna 2021, postao je najmlađi međunarodni FIDE majstor šaha.

„Svaka šahovska partija je različita, varijanti i kombinacija ima bezbroj. Ne može se sve naučiti i zato ima određenih improvizacija, ali u tome i jeste čar šaha. Naravno, što si talentovaniji i više učiš, time ćeš u svemu biti bolji i uspešniji“, objašnjava.

Od svog prvog takmičenja, već u šestoj godini, Marko se nadmudruje sa starijim rivalima i najčešće ih pobeđuje.

„Ranije mi je bilo neprijatno, ali sad mi je to normalno. Nezgodno je jedino što neki ponekad neće da prihvate poraz, pa prave scene, bacaju figure, izmišljaju izgovore i slično. Srećom, na ozbiljnim takmičenjima toga skoro da nema“, dodaje Milanović.

Da li će se smiriti tek kad postane svetski seniorski prvak u šahu, pa još ko zna koliko puta ponovi uspeh ili rezonuje „uživam, radim, pa dokle doguram“, Marko ima i na to odgovor.

„Više sam za ovaj drugi pristup i mislim da mi je takav stav pomogao da mnoge titule osvojim rano, jer se nisam njima opterećivao. Cilj je bila doživotna međunarodna titula FIDE majstora šaha – do kraja srednje škole i drago mi je što sam to uspeo već u sedmom razredu. Radim i usavršavam se i dalje“.

Kad na blic pregledate biografiju trinaestogodišnjeg Marka Milanovića iz Pančeva, prvo što pomislite je „ovaj dečko je rođen pod srećnom zvezdom“ ili „koliko samo dara u jednom tinejdžeru“. Upitate se „kako je moguće da sve postiže?“ ili „čime smo ga kao društvo ili zemlja zaslužili“. S verom u bolje sutra konstatujete „nema nam propasti dokle god je ovakvih malih ljudi“.

Koliko uživa u pomeranju „topova, kraljeva, pešaka…“, Milanović toliko obožava da osvaja poene stonoteniskim reketom. „Šah i stoni tenis se odlično dopunjuju i ne čudi što puno šahista igra i stoni tenis. Verovatno je razlog što su obe igre strateške i zahtevaju brzo razmišljanj“, pojašnjava.

Marko Milanović je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari