Sednica Kriznog štaba biće održana sutra 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa biće održana sutra od 15 časova, potvrđeno je redakciji Juronjuz Srbija.

U Srbiji za sada nije potvrđen omikron, nova varijanta virusa korona koja se iz južnoafričkih zemalja širi u Evropi, rečeno je za Juronjuz Srbija u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se radi sekvenciranje virusa.

„Trenutno kod nas nije otkrivena nijedna druga varijanta osim delta soja, a rade se novi uzorci izabrani metodom slučajnog uzorka ili po epidemiološkim karakteristikama“, rekla je Aleksandra Knežević.

Međutim, u mnogim zemljama u Evropi je otkriven novi soj korone i očekuje se da je pitanje dana kada će se registrovati i u Srbiji.

Dok mnoge zemlje uvode restriktivnije mere što se tiče ulaska u zemlju i obavezan karantin od dve nedelje, predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba kažu da će tražiti da se pojača nadzor putnika koji dolaze u Srbiju iz zemalja u kojima je omikron potvrđen.

Prvi se oglasio epidemiolog Predrag Kon, koji je rekao da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan primenjuju i kod nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari