Sindikati Klinike “Dr Laza Lazarević”: Mobing je pravni, a ono što zaposleni i pacijenti doživljavaju mnogo ozbiljniji termin 1Foto: Freepik

Štrajkački odbori tri sindikata Klinike za psihijatrijske bolesti “dr Laza Lazarević” reagovali su na tekst ,,INTERVJU Direktorka Klinike ,,Dr Laza Lazarević“:Može da me smeni samo Vlada, neću da komentarišem ministraku Grujičić“ objavljenom na portalu Danas.rs, a demanti prenosimo u celosti.

Povodom teksta objavljenog u dnevnim novinama Danas ,,INTERVJU Direktorka Klinike ,,Dr Laza Lazarević“:Može da me smeni samo Vlada, neću da komentarišem ministraku Grujičić“, dužnost nam je da iznesemo tačne podatke i izjave VD direktora dr Ivane Stašević Karličić demantujemo.

Klinika je u poslednjih pet godina, od postavljanja dr Ivane Stašević Karličić na funkciju vd direktora destabilizovana, ne sprovode se zakoni, procedure i prava lica sa mentalnim smetnjama od strane iste i njenih pomoćnika što može biti potvrdjeno dokumentacijom. Istom tom dokumentacijom koja je predata na uvid Ministarstvu zdravlja i zbog koje je, nakon uvida u nju, Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministarkom prof. dr Danicom Grujičić i izdalo zahtev za smenu aktuelne VD direktorke.

Više od 50 odsto zaposlenih u Klinici je potpisalo peticiju za smenu vd direktora, takodje dato na uvid Ministrstvu zdravlja i kabinetu Predsednice Vlade RS, što ukazuje da svaki drugi zaposleni želi smenu dr Ivane Stašević Karličić. Na osnovu ove činjenice nikako ne može biti tačan podatak da ,,više od 97 odsto zaposlenih u Klinici poslednja četiri meseca trpi pritiske i pretnje od nekolicine ljudi…“. Ne radi se o “nekolicini ljudi” već oko 300 zaposlenih.

Uvrede koje vd direktora dr Ivana Stašević Karličić iznosi na račun zaposlenih nećemo komentarisati, a ni demantovati, jer svi zaposleni savesno i časno obavljaju svoj poziv i posao za koji su plaćeni od RS. U suprotnom bi bili procesuirani i odgovarali pred Zakonom RS.
Napominjemo, mobing je pravni termin, a ovo što mi kao zaposleni zajedno sa pacijentima doživljavamo i proživljavamo je mnogo ozbiljniji termin kojim bi se trebao definisati odnos vd direktora prema zaposlenima i pacijentima.

Ukoliko tragamo za elementima mobinga oni su svakodnevno prisutni prema zaposlenima od 2017. godine – sistematsko zastrašivanje, vređanje, ponižavanje i obezvređivanje rada zaposlenih, neopravdano nametanje uslova rada i radnih zadatka, maltretiranja pojedinaca do te mere da su bili prinuđeni da daju otkaz i “spasu” se svakodnevne torture, samo su neki od oblika zlostavljanja. Odeljenja jesu zatvarana, a Kliničko odeljenje za starije adolescente, iako ispunjava sve normative što se može potvrditi dokumentacijom, je zatvoreno na inicijativu vd direktora bez ijednog zvaničnog odobrenja ministarstva zdravlja na koje se vd direktora poziva.

Tačno je da je otvoren Centar za mentalno zdravlje koji ne zadovoljava osnovne normative i ne ispunjava skoro ni jedan uslov propisan u Pravilniku o bližim uslovima za obrazovanje centra za mentalno zdravlje u zajednici što se može i proveriti.

Na nacionalnim linijama za pomoć licima sa mentalnim smetnjama rade medicinske sestre i tehničari koji ne poseduju nikakvu edukaciju i sertifikat za takvu vrstu posla,a u javnosti se prezentuje da na tim linijama rade ,,sve sami stručnjaci“.

Centar za autizam je otvoren u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, a vd direktora je samo donirala psa Lazu i dipl. defektologa – logopeda koji brine o tom psu tokom njegove dresure za rad sa decom koja imaju poremećaj iz autističnog spektra a troškovi svega su na teret klinike Dr Laza Lazarević .

Na spisku otišlih, koji zaposleni prezentujemo javnosti, nalaze se naše kolege koje su napustile Kliniku od 2017. godine jer nisu mogli da trpe torturu koju sprovodi vd direktora nad zaposlenima. Sve navedeno se može potvrditi dokumentacijom.

Dvočasovni protest u okviru štrajka ispred sedišta SPS stranke je bio organizovan jer je predstavnicima štrajkačkih odbora na sastanku u Vladi Republike Srbije saopšteno da MZ i Vlada RS podržavaju njenu smenu i da se nikada u RS nije desilo da ne bude smenjen rukovodilac ustanove ukoliko je predložilo resorno ministarstvo, a na osnovu postojanja dokaza o neadekvatnosti poslovanja rukovodioca ustanove. Upravo imamo ovukvu situaciju, a kako nam je sugerisano iz kabineta Premijerke, zbog SPS- koalicionog partnera tj. lidera SPS koji sabotira njenu smenu.

Tačno je da zaposleni tvrde da su pacijenti u zabludi ko ih leči i kod kog lekara nastavljaju lečenje zbog stalnih premeštanja lekara koji nikako ne mogu biti u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i koja se vrše isključivo za potrebe organizacije zdravstvene službe, što je naročito eklatantno bilo tokom pandemije.

Takav trend premeštanja zadržao se do današnjeg dana, sada sa posledicom dezorganizacije, a ne organizacije zdravstvene službe i posledičnim stalnim narušavanjem odnosa koji uspostavlja pacijent sa lekarom koji ga leči, jer su premeštanja lekara sa odeljenje na odeljenje stalna.

Česta premeštanja lekara i smenjivanja načelnika nikako ne mogu biti u skladu sa zakonom već su deo zlostavljanja koje trpe zaposleni. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti vi imate pravo na izabranog lekara i vama to pravo ne može dati,ali ni uskratiti direktor zdravstvene ustanove time što ce ga konstantno premestati iz jedne u drugu organizacionu jedinicu, odeljenje,ambulantu.

Obzirom na to da, vd direktora Ivana Stašević Karličić negira da je vlasnik doma za stare Dolce vita Kej, možete proveriti u APR i videti ko je osnivač i vlasnik do 2019. godine, kada svoj deo „prenosi“ rođenoj sestri Mileni Stašević, takodje zaposlenoj u KPB ,,Dr Laza Lazarević“ koja je u tom momentu bila upravnik Urgentne SLUŽBE klinike. U međuvremenu, po nalogu Agencije za korupciju, Milena Stašević je zbog sukoba interesa i nepotizma smenjena, ali i nakon toga je nastavila da obavlja tu funkciju u klinici.

Svi navodi su proverljivi i dokazi dostupni.

Kada govorimo o tvrdnjama da su preminula dva pacijenta zbog nesavesnog lečenja možete se uveriti uvidom u dostupnu medicinsku dokumentaciju ukoliko nije uništena od strane VD direktora, a nakon konferencije u Medija centru.

Ministar zdravlja prof. dr Danica Grujičić je predložila smenu vd direktora nakon uvida i analize svih dokazanih i nedokazanih nepravilnosti sprovodjenih unazad pet godina od strane vd direktora, ali po nasem saznanju vd direktora tvrdi, da joj niko nista ne može, pa ni ministarka prof. Danica Grujičić jer iza nje “lično stoji predsednik RS Aleksandar Vučić”, što mi iskreno ne verujemo.

Napominjemo i odgovorno tvrdimo da se štrajk zaposlenih ne odražava ni na koji način na brigu o pacijentima jer i u toku štrajka zaposleni časno i savesno obavljaju svoj posao i brinu o pacijentima. Svi mi “zaposleni u štrajku“ smo tu zbog pacijenata, a nisu pacijenti na lečenju u Klinici zbog nas.

Za to vreme samopromotivna vd direktorka je kršeći zakon o štrajku i Ustavno pravo građana na štrajk, potvrđeno iz ministarstva zdravlja i ministarstva za rad dala pet nezakonitih otkaza o radu. A odštete zaposlenih će da dođu na teret klinike i budžeta države. Na štetu svih nas.

Štrajkački odbori tri sindikata Klinike za psihijatrijske bolesti “dr Laza Lazarević”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari