Puštanjem u rad trafo-stanice, dar požarevačke elektrotistribucije Elektromorave, manastir Tumane rešio je problem sa snabdevanjem električnom energijom. Ovim činom počela je obnova manastira i uređenje pristupa do, i oko njega.

Vladika braničevski Ignjatije najavio je završetak radova na manstirskom konaku, izgradnje gostinske sale u porti manastira, izgradnju parking prostora i prilaznog puta manastiru, kao i dovođenja vodovoda do manastira i izgradnju priključnih objekata. Kada se svi ovi radovi završe u njega će doći još monahinja, njih desetak, kako bi u potpunosti manastir Tuman bio obnovljen. Tako će obnovljeni manastir u potpunosti biti stavljen na raspolaganju vernicima i turistima iz cele Srbije i inostranstva.

Ovaj manastir u Braničevskoj eparhiji nalazi se u selu Tumane, desetak km od Golupca. Vreme nastanka manastira je neposredno pre Kosovske bitke a ktitor je Miloš Obilić koji ga je podigao u znak kajanja za nehotično ubistvo prilikom lova monaha Zosima Sinajita.

Na mestu na kome ga je sahranio podigao je prvobitnu crkvu i monahov grob se i danas nalazi tamo. Prvobitna crkva je bila od kamena. Današnja je podignuta na temeljima stare koja je stradala u Kočinoj krajini i Prvom srpskom ustanku.Prvu veliku obnovu hrama uradio je knez Miloš Obrenovic. Freske u manastiru su novijeg datuma i potiču iz 19-og veka.

Legenda o nastanku imena manastira kaže da je Knez Lazar poslao po glasniku poruku Milošu Obiliću pred Kosovski boj koja je glasila:

– Tu mani, ostavljaj zidanje, skupljaj Stižane i pohitaj na Kosovo da branimo zemlju. – Tako je ovaj manastir narod nazvao Tumane.

Manastir je od 1966. godine ženski i aktivan je.

Trenutno u manastiru nalaze se tri monahinje koje uz velike napore uspevaju da ga održavaju i da vrše bogosluženja. Nastojateljica manastira je sestra Ksenija. Ona je rodom iz Gornjeg Milanovca i ima 24 godine. Prošle godine se zamonašila i obavlja dužnost nastojateljnice do izbora igumanije. Tu su još i sestra Jovana koja je rodom iz Zvornika i koja se zamonašila pre desetak godina. Treća monahinja u manastiru je mati Serafima, do skora igumanija manastira, ali je zbog bolesti prestala da obavlja tu odgovornu dužnost.

Vladika braničevski Ignjatije prilikom otvaranja trafo stanice zahvuljujući se darodavcima istakao da je manastir Tuman jedna od najstarijih bogomolj u ovom kraju. On je najavio radove koji su u toku i koji će se u dogledno vreme uraditi na obnovi manastira.

– Upravo završavamo radove na unutrašnjosti manastirskog konaka, koji je sagrađen još pre rata. Predstavnici lokalna samouprave u Golupcu obećali su da će u što skorije vreme dovesti vodu do manastira, a mi ćemo izgraditi prilazni put do manastira, kako bi se bezbedno dolazilo do njega, jer ovaj koji prolazi pored njega je nepregledan i takav ugrožava bezbednost gostiju. Na manastirskom imanju izgradićemo i parking za vernike i turiste, kao i gostinsku salu u porti manastira, gde će se smestiti vernici koji dođu u njega, jer je od strane njih veoma posećen. Izgradićemo i objkte koji će služiti sestrinstvu za svoja poslušanija-rekao je vladika Ignjatije, naglasivši da kada se svi radovi završe da će ovde biti veoma lepo mesto za vernike i turiste koji dođu da ih posete. Vladika je uz osmeh najavio da će se manastir kadrovski ojačati, tako što će tokom narednog mesca doći još jedna monahinja, a u dogledno vreme još nekoliko, jer optimalno, za pun manastirski život, potrebno je da ima 10 do 12 monahinja.

– Kada sve monahinje budu na okupu one će međusobno izabrati koja će od njih biti igumanije. Moje je samo da potvrdim njihovu odluku – objasnio je vladika kada će i kako će biti izabrana igumanija manastira Tuman.

Mlada nastojateljnica Ksenija kaže da je manastir Tuman posvećen Svetom arhistratigu Gavrilu (letnji Sveti Arhanđel, koji se slavi 26. jula) i da su sabori kod manastira na Veliku Gospođu, 28. avgusta i na Cveti, u nedelju pred Uskrs.

– Tada u manastir dođe mnogo sveta i prostor u njemu i oko njega je mali da sve goste primi. Naredno takvo okupljnje očekujemo za manastirsku slavu, Svetog Zosima Sinajita, koja će se održati 21. avgusta – skrušeno priča sestra Ksenija.

Lekoviti izvor

Svako ko poseti manastir, obavezno obiđe i isposnicu prepodobnog Zosima, pećinu u steni od kamena peščara, koja se nalazi u šumi jugoistočno od hrama, a koja je sredinom prošlog veka preuređena u kapelu. Tu se nalazi i izvor veoma hladne i blagodetne vode. Veruje se da je voda sa ovog izvora, koju zovu svetom vodom Zosimovom, lekovita i da leči bolesti očiju i glave. Ni poseta Tumanu, ni molitva i služba u njemu, kao ni uživanje u prelepoj prirodi nisu potpuni, ako se ne poseti isposnica i ne popije voda s ovog izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari