Škole uskoro prelaze na onlajn nastavu? 1Mladen Šarčević Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Škole u Srbiji mogle bi da pređu na sistem onlajn učenja od utorka, ali zvaničnu potvrdu ove informacije juče nismo uspeli da dobijemo.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Danas da se uveliko razvija sistem koji će omogućiti učenje od kuće, ali nije želeo da licitira kada će se na njega preći. On kaže da kao ministar nauke veoma poštuje stav naučnika i da eventualnu odluku o zatvaranju škola donosi Vlada Srbije, a ne on lično.

– Razumem strah roditelja. Ne možemo nikoga da hapsimo i dovlačimo u školu ako ima paničan strah, zbog toga veliki broj ljudi danonoćno radi na uspostavljanju drugačijih modela učenja – rekao je ministar.

Šarčević je demantovao navode jednog dnevnog lista, koji je preneo njegovu izjavu da će direktori OŠ „Mihailo Petrović Alas“ i Gimnazije u Čačku biti kažnjeni zbog odluke o prekidu nastave. Poručuje da će ovi direktori, ali i svi koji samoinicijativno budu tako postupili, biti opomenuti i dodaje da se moraju poštovati pravilnici, u kojima je jasno navedeno ko koga u hijerarhiji treba da obavesti.

On je zamerio direktorki „Alasa“ što o svojoj odluci nije izvestila Gradski sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo prosvete i napomenuo da su svi dužni da svakodnevno prate brojno stanje učenika i da obaveštavaju nadležne kako bi situacija u obrazovnom sistemu mogla da se prati.

Direktor Gimnazije u Čačku Ivan Ružičić kaže za Danas da je juče ujutru u 8 sati i 14 minuta obavestio Ministarstvo preko školske uprave da nastave neće biti, jer je jedan broj đaka te škole bio u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđen korona virus.

Ti đaci su prethodnih dana bili u kontaktu sa drugim učenicima i nastavnicima, zbog čega je jučerašnju odluku o prekidu nastave doneo u cilju bezbednosti dece i zaposlenih. Od 562 učenika, juče je u školi nije pojavilo 313. Ružiči? je kazao da u toj školi nije identifikovan niko sa zarazom od korona virusa i da čeka instrukcije nadležnih o daljim koracima. Iz istog razloga nastava je juče prekinuta i u čačanskoj Ekonomskoj školi.

U OŠ „Mihailo Petrović Alas“ u Beogradu juče nije bilo nastave, jer se sumnja da je jedan od zakupaca prostora u školi pozitivan na korona virus. Uprava škole je u sredu uveče obavestila roditelje da decu ne šalju na nastavu.

Na vratima te osmoletke juče je istaknuto obaveštenje roditeljima da se obrate epidemiološkim službama ukoliko primete bilo kakve simptome koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa. Roditeljima je poručeno i da redovno obaveštavaju odeljenske starešine ako se deca razbole.

I dok javnost sa nestrpljenjem čeka odluku o zatvaranju škola, privatni obrazovni sistem „Ruđer Bošković“, čiji je jedan od osnivača ministar prosvete Mladen Šarčević, odlučio je da od ponedeljka pređe na onlajn nastavu.

Generalni menadžer tog obrazovnog sistema Dragan Štulić ističe za Danas da je takva odluka doneta nakon konsultacija sa nadležnim institucijama i da je o tome obavešten i ministar prosvete. Za sve učenike koji ipak žele da pohađaju nastavu, škola će biti otvorena i svi nastavnici će im biti na raspolaganju, rekao je Štulić, a tu informaciju nam je potvrdio i ministar Šarčević.

Štulić je rekao da su se na ovaj korak odlučili kako bi obezbedili kontinuitet nastave, jer se od oko 380 učenika, juče u školi pojavio zanemarljiv broj.

– Do ovakve odluke uprava škole je došla u saradnji sa roditeljima, imajući u vidu da je dobar deo naših učenika u bliskim porodičnim odnosima sa braćom i sestrama koji studiraju u severnoj Italiji. Zbog te informacije je prisutan značajno manji broj učenika na redovnoj nastavi, pa smo odlučili da je u ovom trenutku najbolje rešenje da pristupimo izvođenju online nastave za koju je naša škola u potpunosti opremljena. Svakako ćemo slediti instrukcije Ministarstva prosvete – rekao je Štulić.

On kaže da je svestan da će u delu javnosti ovaj potez biti politički interpretiran zbog veze koju ministar ima sa ovim obrazovnim sistemom i napominje da su pre „Ruđera“ na onlajn nastavu prešle druge privatne škole, ali da to pitanje niko nije postavio.

Smatra da je odluka koju je uprava donela odgovorna i racionalna i spreman je, kako kaže, da snosi punu odgovornost.

Neki fakulteti počeli onlajn nastavu

Pojedini fakulteti Univerziteta u Beogradu reorganizovali su nastavu, u skladu sa ranijim preporukama Ministarstva prosvete. Tako će se na Filozofskom fakultetu svi oblici direktne nastave, grupnih konsultacija i vežbi održavati putem elektronskih medija. Stručne službe radiće po uobičajenom radnom vremenu.

I na Fakultetu bezbednosti su odlučili da se nastava i konsultacije održavaju elektronskim putem, a odložena su do daljnjeg studijska putovanja, odlasci na seminare i konferencije, Održavaju se samo neophodne sednice i odbrane diplomskih, master i doktorskih radova i to u prisustvu najviše 10 osoba u učionici.

– Mi ne možemo da donesemo odluku o prekidu nastave bez saglasnosti Univerziteta, a oni prate preporuke Ministarstva prosvete. U skladu sa preporukama iznetim na Senatu prilagodili smo predavanja da se ne održavaju u grupama sa više od 100 studenata. Tolerišemo odsustvo studenata sa nastave, jer su mnogi iz unutrašnjosti otišli svojim kućama. Razmatramo organizovanje onlajn nastave – kaže za Danas Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari