Bez incidenata na protestu građana u Njegoševoj, šestoro privedeno (FOTO, VIDEO) 1Foto: D. Petrović - V. Radovanović

Šestoro građana privedeno je zbog današnjih protesta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon protesta stotinak građana, koji su se okupili na Trgu Nikole Pašića oko 19 sati kako bi pružili podršku privedenim aktivistkinjama Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, a potom nastavili protest i u Njegoševoj nedaleko od murala sa likom Ratka Mladića.

Policija u Beogradu privela je šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine. Privedeni su J.A, A.Ć. i još jedno lice, koji su dali podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D.К, L.M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, te Đ.P, navodi se u saopštenju MUP-a.

„U konsultaciji sa dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih lica biće podnete prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D.К. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji. Policija neće dozvoliti da se ugroze bezbednost građana i imovine“, navedeno je u saopštenju i ponovljeno da ne štite mural, već javni red.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su danas zato što su mural Mladića gađale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gde se nalazi mural.

Na toj lokaciji postavljen je kordon policije koji je sprečavao prilazak muralu Mladića. U toku večeri postavljena su dva kordona, koja su razdvajala desničarsku grupu od grupe aktivista i političara.

Okupljeni su uzvikivali „Uhapsite Vučića“, a kordon policije je blokirao sve prilaze muralu, tako su se okupljeni praktično našli u „obruču“, javili su reporteri Danasa. Pevale su se i antifašističke i levičarske pesme.

Među „opkoljenim“ građanima našli su se i Balša Božović, Rade Panić, Srđan Škoro, Biljana Stojković i drugi članovi skupštine Slobodne Srbije.

Prema rečima Aide Ćorović, policajci iz kordona su joj u jednom trenutku rekli da štite okupljene jer imaju dojavu da će ih presresti grupa ekstremnih desničara.

U jednom trenutku, pojavila se grupa građana sa nacionalističkim simbolima, koja je počela da uzvikuje „Ustaše, Ustaše“, kao i poruke podrške Ratku Mladiću, dok im je sa druge strane uzvraćano sa „Fašisti, fašisti“ i „Mural mora pasti“, a bačeno je i nekoliko jaja u njihovom pravcu.

Marko Oljača iz Udruženja za održivi razvoj Koraci pozvao je okupljene da krenu put Trga Nikole Pašića, gde bi skup trebalo da se završi. Kako je grupa protivnika murala krenula duž Njegoševe, policijske snage okružile su grupu nacionalista. Poletelo je par predmeta sa obe strane, a jedan od okupljenih nacionalista je upućivao pretnje građanima koji se muralu protive. Upućene su i direktne pretnje Pavlu Grboviću.

Oko 21 sat okupljeni građani su počeli polako da se razilaze, a grupu koja se protivi precrtavanju murala okružila je policija.

Kad su se okupljeni već gotovo razišli, dva muškarca, od kojih se jedan predstavio kao „jedan od osnivača Narodnih patrola“, ometali su reportera N1 Filipa Lukića tokom izveštavanja.

Bez incidenata na protestu građana u Njegoševoj, šestoro privedeno (FOTO, VIDEO) 2 Bez incidenata na protestu građana u Njegoševoj, šestoro privedeno (FOTO, VIDEO) 3

Ova bruka, ovo je lice režima Aleksandra Vučića“ poručila je večeras aktivistkinja Aida Ćorović, koja je sa Jelenom Jaćimović privedena zbog gađanja jajima murala Ratku Mladiću na skupu na Trgu Nikole Pašića.

Na skupu, na kom je prisustvovalo nekoliko desetina spontano okupljenih građana koji su došli kako bi pružili podršku aktivistkinjama u momentu kada se nije znalo da su one još uvek puštene na slobodu.

Ćorović je istakla da se osobe koje su je lišile slobode nisu predstavili kao policijski službenici, da se uplašila za sopstvenu bezbednost, rekavši da su se predstavili kao policija, ona se ne bi ni opirala.

Među okupljenima su predstavnici Ne davimo Beograd, 1 od 5miliona, Nove stranke, Građanskog demokratskog foruma, Demokratske stranke, Čuvara vatre, Žena u crnom, sociološkinja Vesna Pešić, Galeb Nikačević i brojni drugi aktivisti i javne ličnosti.

Građani su se uputili prema muralu Ratku Mladiću.

Aida Ćorović nakon privođenja rekla je za Danas da su policajci u policijskoj stanici Vračar bili ljubazni, da je boli desna ruka od onih koji su je hapsili, te da se ona sada brine za pisca Vladimira Arsenijevića koji joj je pomagao dok su je policajci u civilu privodili.

Jelena Jaćimović, istakla je da je tragično što je policija čuvala mural.

Policija ne štiti mural već štiti javni red i mir i kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja. U tom cilju se vrši legitimisanje svih lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića, istaknuto je u saopštenju iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari