Većina srednjoškolaca u Srbiji ne bi se družila sa pripadnicima neke od manjina, a najmanje poželjni za druženje su Albanci, muslimani i seksualne manjine, pokazalo je istraživanje sprovedeno u više gradova Srbije.


Na nivou Srbije 30 odsto srednjoškolaca reklo je da bi se sa svima družilo ako im kao ljudi odgovaraju, a taj procenat ide i do 78 odsto u Somboru, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta borbe protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu. Srednjoškolci su kao najmanje poželjne prijatelje navodili LGBT osobe, sa kojima se ne bi družilo 21 odsto ispitanika, Albance (19 odsto) i muslimane (10 odsto), preneo je portal EurAktiv Srbija.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata projekta u Vršcu, u okviru koga su organizovani i seminari za srednjoškolce, pokazalo se da je uticaj medija i porodične sredine na njih dosta jak, ali i da u prvi mah žustro brane svoje stavove, dok kasnije postaju otvoreni za protivargumente.

Srednjoškolci, takođe, ne vladaju jasnom definicijom diskriminacije ili drugim pojmovima poput LGBT, a diskriminaciju neretko mešaju sa drugim pojavama, rečeno je na predstavljanju rezultata projekta. Prema mišljenju srpskih srednjoškolaca, grupa koja je najviše diskriminisana u Srbiji su Romi, a slede je pripadnici LGBT populacije i osobe sa invaliditetom. Na pitanje da li su ikada bili diskriminisani, 36 odsto srednjoškolaca je odgovorilo potvrdno, a 59 odsto je izjavilo da nije bilo diskriminisano.

Prema istraživanju, gotovo svi srednjoškolci su bili svedoci diskriminacije: ukupno 84 odsto je izjavilo da su primetili da je neko u okruženju bio diskriminisan, dok je 14 odsto reklo da to nije primetilo. Velika većina srednjoškolaca, ukupno 96 odsto, smatra da su diskriminacija i nasilje povezani.

Među srednjoškolcima preovlađuje negativan odnos prema homoseksualnosti: 27 odsto smatra da je homoseksualnost nešto što treba da ostane između četiri zida, a 23 odsto smatra da homoseksualnost ugrožava decu. Na nivou Srbije 16 odsto smatra da pripadnici LGBT populacije treba da imaju sva prava kao i većina stanovništva, a 12 odsto da treba da imaju sva prava osim prava na usvajanje. Najtolerantniji su srednjoškolci u Vojvodini u kojoj 30 odsto smatra da homoseksualci treba da imaju sva prava.

Projekat su sproveli Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava u više od 30 škola, a učestvovali su učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.