Stari Donji Milanovac u arhivskoj građi 1Foto: Arhiva

Donji Milanovac, varoš u Donjem Podunavlju, naselje je koje se tokom svog viševekovnog trajanja menjalo imena i selilo nekoliko puta. Poslednji put pre pola veka zbog izradnje HE „Đerdap 1“ i formiranja akumulacionog jezera koje je potopilo nekadašnji Donji Milanovac.

Želeći da obeleže 50 godina od potapanja starog Donjeg Milanovca i preseljenja na novu lokaciju, u ovoj su varoši formirali Odbor za obeležavanje jubileja i osmislili prigodan program.

Obeležavanje jubileja traje do kraja ove godine, a programi se odvijaju pod pokrivetljstvom Opštine Majdanpek.

Pola veka na sadašnjoj lokaciji, ali i vreme od 1832. kada je sa dunavske ade pod imenom Poreč po ukazu knjaza Miloša, preseljen na desnu obalu Dunava, pa sve do konačnog potapanja 1972. biće predstavljeno kroz različite, pre svega kulturno – istorijske programe.

Reč je o izložbama dokumentarnih fotografija, crkvenih knjiga i predmeta iz stare donjomilanovačke crkve, izložbama likovnih radova donjomilanovačkih umetnika, projekcijama dokumentarnih filmova, tematskom okrugom stolu.

O istoriji naselja u kome žive Donjomilanovčani mogu da saznaju nešto više večeras na predavanju i prezentaciji istoričara Miloša R. Petrovića „Stari Donji Milanovac u arhivskoj građi“.

Prezentacija i predavanje biće održani u Centru za kulturu i obrazovanje Donji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari