Koliko sna je potrebno deci, koje su posledice nedovoljnog spavanja i kako duže spavati? 1Foto. Pixabay / ddimitrova

Mozak dece koja spavaju manje od devet sati noću značajno se razlikuje od mozga dece koja spavaju preporučenih od devet do 12 sati noću, pokazala je studija koju su sproveli istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta Meriland a koja je objavljena ove nedelje u medicinskom časopisu Lanset Zdravlje dece i adolescenata (Lancet Child & Adolescent Health).

Razlike su primećene pre svega u delovima mozga koji su odgovorni za pamćenje, inteligenciju i osećaj zadovoljstva.

Koje su posledice manjka sna?

Ove razlike odgovaraju i većoj učestalosti mentalnih problema kao što su depresija, anksioznost i impulsivno ponašanje među onom decom koja spavaju manje.

Američka akademija medicine sna preporučuje da deca starosti od šest do 12 godina spavaju između devet i 12 sati svake noći kako bi bila zdrava.

Pomenutom studijom bilo je obuhvaćeno više od 8,300 dece uzrasta devet i deset godina. Istraživači su na početku prikupili snimke mozga magnetnom rezonancom, medicinske podatke a deca i roditelji su odgovorili na niz pitanja. Nakon dve godine sve je ponovljeno.

– Otkrili smo da su deca koja nedovoljno spavaju, manje od devet sati noću, na početku studije imala maje sive mase, odnosno manji volumen u određenim delovima mozga koji su odgovorni za pažnju, pamćenje i kontrolu impulsa u poređenju sa decom koja su imala zdravije navike u pogledu spavanja. Ove razlike bile su prisutne i nakon dve godine, što je zabrinjavajući podataka koji govori u prilog dugotrajnoj šteti među onima koji ne spavaju dovoljno – kazao je profesor Ze Vang, jedan od autora studije.

Istraživači su takođe nakon dve godine praćenja dece videli da deca kako rastu spavaju sve manje.

Ovo je bilo vidljivo među decom koja su na početku pripadala grupi onih koja imaju dovoljno sna svake noći.

U grupi dece koja su na početku spavala manje od devet preporučenih sati u periodu od dve godine nije bilo puno promena u pogledu toga koliko spavaju.

Koliko deca treba da spavaju?

Prema trenutnim preporukama Američke akademije medicine sna, koje je usvojila i Američka akademija pedijatara, starijoj deci, odnosno tinejdžerima treba između osam i deset sati sna tokom svake noći, a mlađim uzrastima i više.

Pomenute preporuke navode da bebama od četiri do 12 meseci je potrebno između 12 i 16 sati sna (uključujući dremke tokom dana), da je deci od godinu do dve dana potrebno od 11 do 14 sati sna (uključujući dremke), zatim da je u uzrastu od treće do pete godine potrebno spavati između deset i 13 sati (takođe uključujući dremke).

Veruje se da deci od šeste godine spavanje tokom dana nije neophodno a da bi tokom noći trebalo da spavaju od devet do 12 sati.

Tinejdžeri uzrasta od 13 do 18 godina bi pak trebalo da spavaju od osam do deset sati.

Američka akademija pedijatara navodi da je manjak sna povezan sa problemima sa pažnjom, ponašanjem i učenjem.

– Nedovoljno sna povećava rizik od povrede, visokog pritiska, gojaznosti, dijabetesa, depresije – navode stručnjaci pedijatri.

Oni podsećaju i da previše sna vodi takođe ka gojaznosti, depresiji i problemima sa mentalnim zdravljem.

Zbog svega navedenog američka država Kalifornija od ove jeseni uvodi praksu da srednje škole ne mogu početii pre pola devet ujutru a osnovne pre osam.

Jedan od razloga je i činjenica da je manjak sna veoma česta pojava među decom u Americi. Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti sedam od deset srednjoškolaca ne spava dovoljno.

Kako pomoći deci da spavaju dovoljno?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od uzrasta deteta ali neke stvari su zajedničke.

Uspostavljanje rutine tako da se na spavanje odlazi uvek u približno isto vreme, što bi trebalo da važi i za buđenje, kao i izbegavanje ekrana (telefona, kompjutera, televizora) pre odlska u krevet neke su od najvažnijih stvari.

Istraživači navode da bi i punjače za elektronske sprave (telefon, tablet) trebalo skloniti iz spavaće sobe jer su istraživanja pokazala da oni mogu da smanje trajanje sna za do pola sata.

Tinejdžeri, ali i deca, bi trebalo i da svakoga dana imaju najmanje 45 minuta fizičke aktivnosti i to ne kasno uveče pred spavanje već pre 19 časova.

Preporuka je i da se izbegavaju pokušaji da se nadoknadi manjak sna tokom nedelje preteranim spavanjem vikendom jer tako se gubi šansa da se uspostavi ritam u spavanju. Ovo je posebno uzaludan pokušaj, upozoravju stručnjaci, imajući u vidu da je da bi se nadoknadilo samo sat vremena manjka sna potrebno četiri dana.

Takođe dobro je pred spavanje ponavljati aktivnosti koje mozak povezuje sa odlaskom na spavanje.

Za manju decu to može biti kupanje, oblačenje pidžama, slušanje uspavanki ili čitanje knjige pre spavanja. Za stariju decu to takođe može biti čitanje ili slušanje opuštajuće muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari