Studija iz Danske pokazala: Masna hrana dobra za masnu jetru 1epa02306836 A Crazee Burger signature venison burger with bacon, mushroom and a special sauce is displayed at the well-known eating establishment in San Diego, California USA 28 August 2010. Former fine dining restaurateur Wolfang Peter Schlicht and his friend, business partner and head chef, Lothar Manz both from Germany, opened Crazee Burger which serves 30 varieties of hamburgers including exotic fare such as kangaroo, alligator, ostrich and antelope. Crazee Burger is a popular eating establishment and was voted Best Burger in San Diego by local media and has been featured on the Food Network Channel. Wolfgang who once ran over a dozen fine dining restaurants decided to open Crazee Burger in 2006 during the economic downturn and likes to refer to his Crazee Burger fare as 'recession food'. EPA/MIKE NELSON

Dijeta koja je bazirana na malom unosu ugljenih hidrata i velikom unosu masti pozitivno utiče na kontrolu dijabetesa i istovremeno smanjuje nivo masti u jetri, pokazala je nova studija iz Danske čije rezultate je preneo portal Euroaktiv.

Ova studija obuhvatila je preko 1,000 ispitanika koji boluju od dijabetesa tip 2 i koji imaju masnu jetru.

Učesnici nisu morali da vode računa o tome koliko kalorija unose. Jedino je bilo važno da tokom šest meseci trajanja studije ne jedu hranu bogatu ugljenim hidratima poput hleba, paste, pirinča, krompira.

Umesto toga mogli su da jedu hranu bogatu mastima, pre svega takozvanim zdravim mastima sadržanim u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima. Takođe je bilo dozvoljeno i da jedu mlečne proizvode….

Pri tome, količina masti koju su na taj način unosili dnevno bila je jednaka četvrtini litra maslinovog ulja.

Učesnici su pri tome izgubili u proseku šest odsto telesne težine, dijabetes je bio bolje kontrolisan kao i masna jetra.

– Želim da vam kažem da ako imate masti u jetri, biće vam od koristi da jedete masno – kazala je Kamila Delbi Hansen, jedna od autorki studije.

Ona je objasnila da je studija pokazala i da izbor masti nije uticao na LDL, takozvani loš, holesterol.

– Naša pretpostavka je bila da ako jedete dosta zasićenih masti, to će možda uticati na nivo LDL-a, ali to nismo videli – kazala je Hansen.

Ona je navela da ovi rezultati daju mogućnost većeg izbora ljudima koji žele zdravo da se hrane.

Kako je istakla, ovo ne znači da ishrana treba da se bazira samo na masnoj hrani.

– Važno je naglasiti da ovo ne znači da treba da se pojede sva masna hrana koja postoji na svetu. Treba da se fokusirate na to da jedete više dobrih masti, i što je takođe veoma važno da ne jedete istovremeno masti i ugljene hidrate – zaključila je Hansen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari