Sudsko veće u procesu protiv dvojice pripadnika MUP Srbije optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom selu 1999. saopštilo je juče da je zatraženo veštačenje američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) o tom slučaju. Američke državljane Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija nepoznate osobe odvele su krajem juna 1999, kada su napuštali zatvor u Prokuplju gde su izdržavali 15-dnevnu kaznu zbog ilegalnog ulaska u SRJ.

Sudsko veće u procesu protiv dvojice pripadnika MUP Srbije optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom selu 1999. saopštilo je juče da je zatraženo veštačenje američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) o tom slučaju. Američke državljane Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija nepoznate osobe odvele su krajem juna 1999, kada su napuštali zatvor u Prokuplju gde su izdržavali 15-dnevnu kaznu zbog ilegalnog ulaska u SRJ. Njihovi posmrtni ostaci nađeni su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom selu kod Kladova.
Američki FBI trebalo bi da obavi balističko veštačenje, dok će sudsko veće 14. juna, u prisustvu zastupnika oštećenih i branilaca okrivljenih, obaviti rekonstrukciju na mestu ubistva braće Bitići u bazi Specijalnih antiterorističkih jedinica u Petrovom Selu.
Sudsko veće saslušalo je nekadašnjeg pomoćnika načelnika Centra Službe bezbednosti u Nišu Ljubisava Ćirkovića koji je rekao da pripadnici tog resora u Nišu ili Prokuplju ne bi mogli da samostalno odlučuju o trojici Albanaca, već isključivo po nalogu Beograda. Nekadašnji načelnik odseka za strance Uprave pogranične policije MUP Srbije Siniša Grbić rekao je sudskom veću da zna za slučaj braće Bitići, za njihovo privođenje, kaznu koju im je odredio sudija za prekršaje zbog ilegalnog prelaska granice i, kako je dodao, da je posle toga „nastao problem“. „Saznalo se posle da su nestali i na tome se završilo“, rekao je Grbić i potvrdio da je iz njegove službe izdat nalog da se braća, u skladu sa zakonskom procedurom, sprovedu do granice s Makedonijom, ali da to nije učinjeno jer su oni već „nestali“.
Optuženi Sreten Popović i Miloš Stojanović terete se da su braću Bitići lišili prava na pravično suđenje tako što su ih predali nepoznatim pripadnicima MUP Srbije koji su ih 9. jula 1999. ubili pucajući im u potiljak.
Suđenje se nastavlja 18. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari