Svaki červrti građanin u kreditima 1

„To što je 89 procenata građana reklo da nema para za zimovanje i da najveći procenat njih u Novoj godini sebi i porodici želi izlazak iz krize, pokazuju da je naše društvo izdiferencirano na tri sloja; onaj koji jedva preživljava, zatim najviši koji živi pristojno i srednji sloj koji nekako preživljava“

To je danas rekao je Srećko Mihailović, glavni istraživač istraživačko-izdavačkog centra Demostat, prilikom predstavljanja njihovog novogodišnjeg istraživanja.

– Kad je reč o kreditima, 24 posto ljudi je zaduženo i ne želi novi kredit, a 68 odsto njih nema kredit i nikada se ne bi zadužilo. Kako se živi najbolje pokazuju novogodišnje želje građana, a to su više novca i bolji standard, što pokazuje da se život u Srbiji danas svodi na puko preživljavanje – zaključuje Mihailović.

Prema podacima Demostata, Srbi su, njih 23 procenata, svojoj zemlji za Novu godinu poželeli napredak i izlazak iz krize, 19 posto joj želi mir, a 15 odsto bolji standard i veće penzije. Interesantan podatak je da je ulazak u Evropsku Uniju Srbiji poželelo tek 3 posto građana.

Programski direktor Demostata Zoran Panović, komentarišuću želju 75 procenata stanovništva da se vrati služenje redovnog vojnog roka, rekao je da je ona povezana sa brojkom od 68 posto onih koji žele se uvedu uniforme u školama.

– Ova dva podatka pokazuju želju za retradicionalizacijom društva i rezultat su nostalgije za bivšom Jugoslavijom. Zaboravlja se da su i za vreme bivše Jugoslavije postojale jake socijalne i klasne razlike, ali se one nisu videle zbog ideologije. I tada su deca bogatijih roditelja u školama učila engleski, a siromašnijih ruski – a svi su nosili uniforme. Takođe, znalo se da momci kojima su roditelji bogati služe vojni rok u Beogradu, a sirotinja na Krivolaku u Makedoniji – podseća Panović.

On smatra da pomenute želje naših građana znače potrebu društva za uspostavljanjem jednakosti koja se izgubila, jer bi u tim uniformama i bogati i siromašni izgledali jednako, što je samo privid.

Što se informisanja tiče, istraživanje Demostata pokazalo je da 31 posto stanovništva uopšte ne čita novine, 25 procenata informiše se putem interneta, a 32 odsto ispitanika odlazi na kiosk po štampano izdanje.

– Isključivo zvaničnu Novu godinu proslavlja 20 odsto građana, 63 procenata slavi i jednu i drugu, a 8 odsto dočekuje samo Srpsku novu godinu – stoji u istraživanju Demostata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari