"Sve više dece koja imaju neka kašnjenja u razvoju ili faktore rizika": Upozorenje defektologa iz Subotice gde je otvoreno Savetovalište za porodice 1Dragana Stanić, foto: J. Patarčić

“Cilj otvaranja Savetovališta je bio da obezbedi dostupnu i besplatnu uslugu za savetodavni rad sa porodicama, da pruži stručnu podršku u najranijem uzrastu deteta i da osnaži roditeljske kompentencije”, kaže za Danas defektolog Dragana Stanić, članica stručnog tima Savetovališta, koje je otvoreno u sklopu Školskog centra “Dositej Obradović” u Subotici.

Kako objašnjava Stanić, Savetovalište pruža usluge savetodavno-instruktornog rada porodicama dece sa razvojnim smetnjama, kao i porodicama dece koja imaju neka kašnjenja u razvoju ili neurorazvojne faktore rizika, u uzrastu od rođenja do šeste godine.

“Ideja je proistekla iz toga što je misija našeg Školskog centra rana intervencija i ovo je prvi korak ka tome. Ona tinja već duži vremenski period i iz potrebe, zato što je sve više dece koja imaju neka kašnjenja u razvoju ili neke faktore rizika zbog čega nam se roditelji obraćaju”, objašnjava naša sagovornica.

Kao primer, Stanić navodi da se roditelji često javljaju sa pitanjima šta da rade kada dete ne voli da se kupa, šiša ili mu ne prija fizički kontakt.

“To je problem sa senzornom disfunkcijom i onda dajemo savete koje mogu da sprovode kod kuće, pa da se čujemo i vidimo kako to funkcioniše u dnevnim rutinama. Ima puno problema senzorne disfuncije i u smislu sa hranjenjem, gde su deca preosetljiva ili neosetljiva na draži i receptore koji se nalaze u ustima i zbog toga odbijaju da jedu određenu teksturu hrane. Dosta dece ima problema sa uspavljivanjem i spavanjem, takođe uzrokovanim senzornim problemima”, navodi defekolog.

"Sve više dece koja imaju neka kašnjenja u razvoju ili faktore rizika": Upozorenje defektologa iz Subotice gde je otvoreno Savetovalište za porodice 2
Senzorna soba u Školskom centru „Dositelj Obradović“, foto: J. Patarčić

Ona dodaje i da danas veliki broj mališana kasnije progovara što ukazuje na probleme u govorno-jezičkom razvoju, a čemu su, prema njenom mišljenju, delimično doprineli ekrani.

“Ekranizacija je postala vrlo ozbiljan problem sa kojim se suočavamo, da se meša sa dijagnozama ili liči na poremećaj spektra autizma ili razvojnu disfaziju. Postoje i, naravno, mi kao stručnjaci znamo koje su to razlike, ali roditelji nekako ne uviđaju koliki je problem ekran, ukoliko se koristi neprimereno uzrastu i vremenskom ograničenju”, objašnjava Stanić.

Zbog toga je u Savetovalištu roditeljima na raspolaganju stručni tim koji čine specijalizanti rane intevencije, logoped, surdoaudiolog, somatoped, senzorno integrativni pedagog, reedukator psihomotorike, te porodični savetnik, socijalni radnik i pravnik, koji su tu da ih saslušaju, daju savete i strategije kako da podstaknu i stimulišu razvoj deteta i prevaziđu izazove sa kojima se svakodnevno susreću.

“Ideja je da rana intervencija zaživi i da bude prepoznata, najviše zbog toga što zaista postoji potreba i roditelji često ili lutaju ili kada se je u pitanju postavljanje dijagnoze i suočavanje sa dijagnozom, to je veoma težak period za porodicu. Tada celo porodično funkcionisanje biva narušeno i mi smo tu kao podrška, da osnažimo roditelje u tom periodu kako bi se najlakše i najbezbolnije suočili i nastavili dalje”, ističe naša sagovornica.

"Sve više dece koja imaju neka kašnjenja u razvoju ili faktore rizika": Upozorenje defektologa iz Subotice gde je otvoreno Savetovalište za porodice 3
Usluge Savetovališta su potpuno besplatne, foto: J. Patarčić

Roditelji u Savetovalištu mogu da dobiju uslugu putem telefonskog razgovora, ukoliko je u pitanju kratka informacija koju mogu odmah da pruže ili u vidu individualnih sastanaka sa stručnjacima u zavisnosti od oblasti, podrške i potreba porodice.

“Nekada su to samo informacije u vezi sa razvojem deteta, odnosno kako i šta oni mogu kod kuće da sprovode, jer rana intervencija nije samo dovoditi dete na tretmane, nego da se kod kuće, u svakodnevnim rutinama, podstiče i stimuliše njegov razvoj. Težimo da budemo dostupni i da radimo tretmane sa decom, jer Školski centar ima audiološki kabinet i kabinet za slušne i govorne vežbe koji su opremljeni najsavremenijom opremom. Imamo i sertifikovanog senzorno integrativnog pedagoga koji vrši procenu senzorne disfunkcije i tretmane u senzornoj sobi”, poručuje Dragana Stanić.

Usluge Savetovališta su besplatne, a sastanak je potrebno zakazati pozivom na brojeve telefona 024/527-449 i 061/880-19-11 ili putem imejla [email protected], radnim danima od 8 do 14 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari