Sve više porodilišta u sistemu elektronske prijave beba 1Foto: D.Majstorović

U elektronski registar koji je deo projekta „Bebo, dobro došla na svet“ upisalo se i privatno porodilište u zemlji, gde je u prisustvu predstavnice tima za reforme javne uprave pri kabinetu Predsednika Vlade upisana i prva beba.

Uvođenje državnih i privatnih porodilišta u sistem prijave beba deo je strategije nadležnih državnih organa: Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja da pruže objedinjenu uslugu i maksimalno pojednostave procedure.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je izrazio zadovoljstvo što je sistem elektronske prijave zaživeo i u privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Bebo, dobro došla na svet“ je projekat koji treba da olakša zakonske procedure svim roditeljima u Srbiji. Izuzetno mi je drago što prednosti ovog sistema, posle svih državnih porodilišta, sada mogu da koriste i građani koji su se opredelili za usluge privatnog sektora“, rekao je ministar Lončar.

„U ovom trenutku 46 porodilišta se priključilo projektu „Bebo, dobro došla na svet“ u kojima roditelji za 15 minuta prijavljuju svoju bebu, a bebina dokumenta stižu na adresu na kojoj je beba prijavljena. Prema planu projekta, očekujem da sva porodilišta budu deo projekta do kraja godine, što znači da će svi roditelji vrlo brzo moći da iskoriste pogodnosti ovog servisa“, izjavila je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Jelena Jančić Hertz je 29-godišnja majka malog Matie koji je na svet došao u porodilištu MediGroup i preko nove platforme odmah postao nov član naše zajednice sa matičnim brojem i zdravstvenim osiguranjem.

„Ova usluga je veliko rasterećenje za roditelje u ovim prvim danima. Nisam znala da ova usluga obuhvata i privatno porodilište, ali je svakako nešto što pored sjajnog tretmana mama u porodilištu, komfora i stručnosti daje dodatnu vrednost, rekla je Jelena Jančić. U jedinom privatnom porodilištu u Srbiji mesečno rodi oko 30 beba, što pokazuje potencijal da privatni zdravstveni sektor može da bude jaka podrška državnom sistemu u politici reformi i borbe protiv bele kuge.

Projekat „Bebo, dobro došla na svet“ omogućava da se za 15 minuta, dok su još mama beba u porodilištu, obavi elektronski upis beba u matičnu knjigu rođenih, prijavu državljanstva i prebivališta i prijavu na zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.